Franța își va redeschide granițele pentru pasagerii din Anglia începând de miercuri, punând astfel capăt unei blocade menite să oprească răspândirea unei noi tulpini de coronavirus, dar care a ținut blocate mii de camioane înainte de sărbătorile de Crăciun, transmite Reuters.

O mare parte din țări și-au închis granițele cu Marea Britanie după ce a fost descoperită o mutație a coronavirusului care s-a răspândit rapid în sudul Angliei.

Având însă în vedere cozile de camioane din Anglia și îngrijorarea în ceea ce privește rafturile supermarket-urilor cu doar câteva zile înainte de Crăciun, prim-ministrul britanic Boris Johnson s-a grăbit să-l determine pe președintele francez Emmanuel Macron să ridice interzicerea transportului de mărfuri din Marea Britanie.

Un acord a fost încheiat marți seara

Marți târziu a fost încheiat un acord cu Parisul pentru a permite francezilor și altor rezidenți ai UE să se întoarcă acasă, cu condiția să aibă un test COVID negativ făcut în ultimele 72 de ore.

Johnson și consilierii săi au spus că mutația coronavirusului, care ar putea fi cu până la 70% mai transmisibilă, se răspândește rapid, dar a fost identificată deoarece oamenii de știință britanici s-au dovedit eficienți în privința supravegherii genomice.

Anterior, Comisia Europeană a recomandat și încercat să descurajeze călătoriile neesențiale către și dinspre Marea Britanie, adăugând însă că persoanelor care se îndreaptă spre casă ar trebui să li se permită acest lucru, cu condiția să fie supuse unui test COVID-19 sau o carantină de 10 zile.

Cu toate acestea, controalele la frontieră sunt guvernate de politica națională, astfel încât fiecare țară a UE poate avea propriile reguli.

Testele COVID-19 durează de obicei 24-48 de ore până la obținerea rezultatului, astfel încât nu a fost imediat clar cât de repede s-ar putea deplasa camioanele având în vedere că zilele de Crăciun sunt la un pas distanță.