Guvernul spaniol a anunţat, marţi, că restricţiile impuse pentru zborurile sosite din Marea Britanie vor fi menţinute două săptămâni, până pe 5 ianuarie, şi extinse la traficul maritim.

Spania a anunţat luni, la fel ca numeroase alte ţări europene, suspendarea sosirii pasagerilor dinspre Marea Britanie, în afară de spaniolii sau rezidenţii din Spania, de teama răspândirii noii tulpini a virusului observată pe teritoriul britanic, care ar putea să fie mai contagioasă.

Măsura nu priveşte echipajele avionelor şi vapoarelor

Când a făcut primul anunţ, guvernul nu a indicat durata măsurii.

„Măsura va intra în vigoare la ora 18.00, pe 22 decembrie şi se va prelungi pentru 14 zile, până la ora 18.00, pe 5 ianuarie, cu o posibilitate de extindere în funcţie de evoluţia pandemiei”, a indicat executivul într-un comunicat.

Avioanele şi vapoarele dinspre Marea Britanie nu vor fi autorizate să debarce decât dacă totalitatea pasagerilor sunt spanioli sau rezidenţi în Spania sau din principatul Andora, situat în Pirinei, între Spania şi Franţa.

Măsura nu priveşte echipajele avionelor şi vapoarelor, nici transporturile de mărfuri, de urgenţă sau umanitare, nici vapoarele care au părăsit Marea Britanie înainte de a intra în vigoare măsura, se arată în textul comunicatului, potrivit news.ro.

Măsuri aspre adoptate de Germania

În același timp, Germania a anunțat suspendarea legăturilor feroviare, auto, navale şi aviatice, precum şi interdicţia generală de intrare pe teritoriul german pentru persoanele care vin din Marea Britanie.

Măsura era iniţial prevăzută să dureze până pe 31 decembrie, dar noul termen de aplicare este începând cu 22 decembrie până pe 6 ianuarie, conform autorităților de la Berlin.

Persoanele ”care au drept de şedere în Germania” sau ”reşedinţa obişnuită” în această ţară ar putea fi, cu toate acestea, autorizate să intre ”după un acord al Ministerului de Interne”, începând cu 1 ianuarie 2021.

Însă aceste persoane vor trebui să se testeze la sosire, la fel ca altă persoană care s-a aflat în Marea Britanie în ultimele zece zile.

”Vrem să împiedicăm pe cât posibil ca o potenţială versiune mai periculoasă de virus să se dezvolte în Europa continentală”, a declarat ministrul german al sănătăţii Jens Spahn. ”Suspendarea legăturilor cu Regatul Unit este o măsură de precauţie”, a adăugat el.