Canada prelungeşte până la 6 ianuarie suspendarea zborurilor din Regatul Unit, măsură decisă duminică după apariţia în această ţară a unei noi variante a coronavirusului, a anunţat miercuri premierul Justin Trudeau, relatează AFP.

”Vom prelungi suspendarea temporară a zborurilor de pasageri între Regatul Unit şi Canada timp de două săptămâni, până la 6 ianuarie, pentru a preveni răspândirea acestei noi variante în Canada”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

”Încă o măsură care ne protejează”

”Urmărim îndeaproape ce se întâmplă cu această nouă variantă”, a adăugat premierul canadian. ”Este încă o măsură care ne protejează”, a justificat şeful guvernului reamintind compatrioţilor săi că nu este momentul ”să călătorim în străinătate”.

„Vom continua să analizăm această nouă variantă împreună cu aliaţii noştri pentru a ne asigura că toate deciziile pe care le luăm sunt cele potrivite pentru a asigura securitatea cetăţenilor canadienii”, a precizat el.

Aproximativ 50 de ţări au suspendat de duminică sosirile de pasageri din Regatul Unit după descoperirea unei noi mutaţii a coronavirusului pe teritoriul britanic.

Guvernul spaniol a anunţat, marţi, că restricţiile impuse pentru zborurile sosite din Marea Britanie vor fi menţinute două săptămâni, până pe 5 ianuarie, şi extinse la traficul maritim.

”Măsura va intra în vigoare la ora 18.00, pe 22 decembrie şi se va prelungi pentru 14 zile, până la ora 18.00, pe 5 ianuarie, cu o posibilitate de extindere în funcţie de evoluţia pandemiei”, a indicat executivul spaniol într-un comunicat.

Restricții impuse de principalele țări europene

Avioanele şi vapoarele dinspre Marea Britanie nu vor fi autorizate să debarce decât dacă totalitatea pasagerilor sunt spanioli sau rezidenţi în Spania sau din principatul Andora, situat în Pirinei, între Spania şi Franţa.

În același timp, Germania a anunțat suspendarea legăturilor feroviare, auto, navale şi aviatice, precum şi interdicţia generală de intrare pe teritoriul german pentru persoanele care vin din Marea Britanie.

Măsura era iniţial prevăzută să dureze până pe 31 decembrie, dar noul termen de aplicare este începând cu 22 decembrie până pe 6 ianuarie, conform autorităților de la Berlin.

Persoanele ”care au drept de şedere în Germania” sau ”reşedinţa obişnuită” în această ţară ar putea fi, cu toate acestea, autorizate să intre ”după un acord al Ministerului de Interne”, începând cu 1 ianuarie 2021.

Însă aceste persoane vor trebui să se testeze la sosire, la fel ca altă persoană care s-a aflat în Marea Britanie în ultimele zece zile.