France Press informează că o infirmieră din Toronto și o octogenară din Quebec au devenit primele persoane vaccinate împotriva coronavirusului în Canada.

Injecţia primită de Anita Quidangen într-un spital din Toronto, transmisă în direct de televiziune, intervine la mai puţin de o săptămână după aprobarea vaccinului Pfizer-BioNTech de către autorităţile canadiene.

„Sunt bine”, a declarat Quidangen reporterilor. Infirmieră la un centru de îngrijire pe termen lung pentru bătrâni din Toronto, ea a spus că este „încântată” să fie prima persoană care a fost vaccinată în Canada.

Ulterior, ministrul Sănătății din Quebec, Christian Dube, a anunțat că o femeie de 89 de ani a fost vaccinată la prânz într-o casă de bătrâni din Quebec. Personalul și pensionarii din două case de bătrâni din Montreal și Quebec urmează să fie vaccinați.

Canada, a treia țară care a aprobat vaccinul Pfizer

Canada este cea de-a treaia țară care a aprobat vaccinul Pfizer după Regatul Unit și Bahrain. Așadar, Canada urmează să primească până la 249 de mii de doze până la finalul lunii decembrie.

De asemenea, autorităţile se aşteaptă să primească şase milioane de doze de vaccinuri Pfizer şi Moderna – în curs de omologare – în primul trimestru al anului 2021, permiţând vaccinarea a trei milioane de persoane în două doze.

Se aşteaptă ca majoritatea canadienilor să fie vaccinaţi în septembrie 2021, a promis premierul Justin Trudeau.

Un sondaj online arată câți canadieni doresc să fie vaccinați

Aproape unul din doi canadieni (48%) doresc să fie vaccinaţi „cât mai curând posibil”, în creştere faţă de 40% în urmă cu o lună, potrivit unui sondaj online realizat de 1.603 canadieni în perioada 8-11 decembrie de către Institutul Angus Reid. Un canadian din şapte (14%) nu doreşte să se vaccineze.

Al doilea val de pandemie s-a accelerat în ultimele săptămâni în Canada, iar ţara a înregistrat luni un total de 464.313 cazuri de coronavirus şi 13.479 de decese.

Statele Unite, ţară vecină şi cea mai îndoliată de coronavirus, au început, de asemenea, vaccinarea luni dimineaţă.