Organizaţia Mondială a Sănătăţii – OMS nu ia în calcul să impună ţărilor să-i oblige pe cetăţeni să se vaccineze, a declarat luni un oficial.

„Nu cred că avem în vedere să dăm un mandat pentru vaccinări„, a spus Kate O’Brien, director Departamentul de Imunizare al OMS.

Experţii OMS vor să studieze originile pandemiei

„Pot fi unele ţări sau unele situaţii în ţări în care circumstanţele profesionale o cer sau în care recomandăm să fie vaccinări pentru anumite categorii”, a adăugat ea, afirmând că spitalele ar putea fi un astfel de exemplu.

În conferinţa de presă de la Geneva, experţii OMS au declarat că vor să viziteze China „cât mai curând posibil” pentru a studia originile pandemiei, a spus directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Plănuim şi sperăm să fie la faţa locului cât mai curând posibil”, a spus el, potrivit news.ro, care preia presa internațională.

În luna mai, China a testat întregul oraș Wuhan, cu 11 milioane de locuitori, care a fost epicentrul pandemiei globale. În mare măsură, China are acum virusul sub control, spre deosebire de state din alte părți ale lumii care se confruntă cu un număr mare de cazuri și restricții severe.

Strategie de testare în masă în China

O nouă testare în masă a avut loc în octombrie, în orașul Qingdao, după ce au fost depistate 12 cazuri noi la un spital care trata pacienții cu coronavirus veniți din străinătate.

Într-o declarație postată pe rețeaua socială chineză Weibo, Comisia municipală de sănătate din Qingdao a spus că au fost descoperite șase cazuri noi de Covid-19 și șase pacienți asimptomatici. Toate cazurile au fost legate de același spital.

Autoritățile chineze au acum o strategie de testare în masă chiar și atunci când este vorba de un număr redus de cazuri.

Orașul Jinan, aflat apropiere, a solicitat ca, începând cu 23 septembrie, toți cei care vizitează orașul să fie testați.

Infecțiile zilnice cu coronavirus au scăzut drastic în China, iar țara pare că și-a revenit în mare parte la normal. China a înregistrat aproximativ 90.000 de cazuri de infectare în total, iar numărul morților este de peste 4.600.