Ministrul Justiției, Tudorel Toader a oferit explicații în sprijinul numirii Liei Olguța Vasilescu la Ministerul Dezvoltării, chiar dacă președintele Klaus Iohannis a refuzat să o numească la conducerea  Ministerului Transporturilor.

El a susținut, la finalul ședinței CEx al PSD, că revocarea unui membru al Guvernului este atributul primului ministru. Tudorel Toader a invocat drept argument în sprijinul afirmației sale, art. 85 din Constituție și o decizie a CCR din 2008, care precizează că președintele poate să refuze o singură dată numirea într-o funcție de ministru, motivat.

„Dar numai la numire, la desemnare. Președintele nu are nicio competență cu privire la eliberarea, vacantarea postului la cererea prim ministrului, pentru că primul ministru și-a angajat răspunderea cu demnitarii pe care i-a propus”, a comentat Tudorel Toader. 

În opinia sa, când un post este ocupat, președintele nu are nicio competență asupra revocării, fiind o competență exclusivă, deplină, a primului ministru”. 

Ministrul a oferit un răspuns pozitiv la întrebarea „Dacă un ministru refuzat de președinte pentru un minister poate fi propus, același candidat, aceeași persoană, poate fi propusă pentru a ocupa un alt portofoliu, un alt minister”. El a fost de părere că “poți să nu fii compatibil, specialist, într-un domeniu, dar poți să fii bun manager, bun ordonator de credite, în alt domeniu”.

“Președintele nu poate refuza cuiva vocația de a deveni ministru(…). Prin urmare, eu am exprimat în CEx punctul de vedere bazat pe articolul 85 din Constituție, bazat pe decizia CCR din 2008, bazat pe literatura relevantă de specialitate care promovează aceeași soluție, concret că da, doamna ministru Olguța Vasilescu poate fi propusă pentru a prelua ministerul Dezvoltării. Poate fi propusă pentru că e un alt portofoliu”, a conchis Toader.