„Sunt un animator al acestei țări. Iubesc țara noastră. Nu vreau ca oamenii să se sperie. Nu vreau să creez panică. Nu vreau să conduc această țară în isterie”, a spus Trump în declarații făcute jurnaliștilor, de la Casa Albă, după cum transmite 20 Minutos.

Întrebat dacă i-a indus în eroare în mod deliberat pe americani cu privire la pericolul pe care îl reprezintă pandemia, președintele a răspuns: „Pentru a reduce panica, poate că aşa au stat lucrurile”.

Aceasta a fost reacția lui Trump la dezvăluirea făcută miercuri de cotidianul „The Washington Post” și inclusă într-o carte pe care Woodward o va publica săptămâna viitoare, dezvăluire potrivit căreia președintele știa din februarie că boala COVID-19 este deosebit de „letală”, dar i-a minimalizat în mod intenționat gravitatea în public.

„Nu voiam să sărim și să începem să strigăm că avem o problemă uriașă, să speriem pe toată lumea. Nu am vrut să facem ca prețurile să crească la un nivel prohibitiv, așa că în acest sens sunt de acord [că am minimalizat lucrurile]”, a afirmat Trump.

Un jurnalist l-a întrebat de ce, dacă era conștient de la începutul lunii februarie că pandemia avea să facă mari ravagii în țară, a așteptat până în martie pentru a mobiliza cele mai puternice instrumente ale guvernului federal.

„Ei bine, nu am crezut cu adevărat că acest lucru va ajunge la punctul în care a ajuns, când, dintr-o dată, toată lumea a fost infectată”, a spus Trump, care a apărat că guvernul său a făcut „o treabă incredibilă, indiferent de cum se văd lucrurile”, împotriva noul coronavirus.

Trump a insistat public să o compare cu o boală sezonieră

Potrivit prefaţei cărții lui Woodward, intitulată „Rage” (furie) și care va fi pusă în vânzare pe 15 septembrie, Trump i-a declarat jurnalistului veteran pe 7 februarie că boala COVID-19 a fost „mai mortală decât chiar și cea mai grea gripă”, în timp ce în public a insistat să o compare cu această boală sezonieră.

„Întotdeauna am vrut să îi diminuez importanța, îmi place totuși să o minimalizez, pentru că nu vreau să creez panică”, a recunoscut Trump pentru Woodward în cadrul unei alte conversații telefonice din 19 martie, potrivit unei înregistrări a interviului publicat de „The Washington Post”.

Dezvăluirea a atras o puternică condamnare din partea rivalului lui Trump la alegerile din noiembrie, candidatul democrat și fostul vicepreședinte Joe Biden, care l-a acuzat pe președinte că „a mințit poporul american”.

„[Trump] a știut-o și a minimalizat-o în mod intenționat”, a denunțat Biden în timpul unui miting în statul-cheie Michigan.

Statele Unite sunt țara din lume cu cele mai multe cazuri și decese cauzate de COVID-19, cu mai mult de 6,3 milioane de infecții și aproape 190.000 de decese cauzate de boală, potrivit bilanţului întocmit de Universitatea Johns Hopkins.