Inspectorul școlar general Constantin Pisău a susținut azi o declarație de presă în cadrul căreia a vorbit despre cererile de pensionare anticipată ale profesorilor.

Acesta a ținut să menționeze că profesorii care au ieșit la pensie au fost înlocuiți și că nu mai sunt posturi neocupate.

„Mâine o să avem un Consiliu de Administraţie la Inspectoratul Şcolar unde vom aviza încă trei cereri, dar per total nu au fost foarte multe. Nu cred că au fost mai mult de 10 cereri de pensionare anticipată datorită situaţiei pandemice din zilele de astăzi.

Ei, dacă au ieşit la pensie, au fost înlocuiţi. Alaltăieri s-a terminat etapa de repartizare a profesorilor care au dat concurs de titularizare la nivel de judeţ. (…)

Nu cred că mai sunt posturi neocupate. Mai sunt câteva şcoli care au ore, dar nu posturi întregi. Ore care în etapa următoare se vor ocupa cu concurs la nivel de unitate, de către suplinitori”, a spus Pisău.

Majoritatea școlilor se află în scenariul verde

64,15% din totalul unităţilor de învăţământ din judeţ vor începe noul an şcolar în scenariul „verde”, 34,46% în scenariul „gaben”, iar restul în scenariul „roşu”.

Cele nouă unităţi care se încadrează în scenariul „roşu” sunt în comunele Starchiojd şi Talea, iar trei dintre ele sunt în Ploieşti, fiind vorba despre postliceale cu profil sanitar.

În urma analizei DSP Prahova, au fost scoase din scenariul „roşu” unităţile de învăţâmânt din Boldeşti-Scăeni şi Filipeştii de Târg, întrucât rata mare de infectare este determinată de focare existente aici, dar care sunt izolate şi nu au legătură cu transmiterea comunitară.

Prin urmare, a fost propusă de către DSP şi aprobată în cadrul CJSU varianta de lucru a scenariului „galben”.

„Din fericire, în zona roşie în acest moment au mai rămas doar (…) comuna Starchiojd şi comuna Talea, unde numărul de elevi e destul de mic. (…) din cele 250.000 de tablete pe care le-a promis Ministerul Educaţiei, au fost licitaţiile efectuate doar pe trei loturi, care au fost împărţite pe regiunile de dezvoltare. Prahova fiind în Sud-Muntenia a fost lotul 7.

Lotul 7 a trecut de licitaţie şi avem promisiunea că până luni vom primi de la minister din acest lot 7 un număr de 6.348 de tablete. (…) Necesarul ar fi mai mare, (…) undeva la 15.000 de tablete pe tot judeţul. (…) Deci se asigură cam 40%”, a explicat Pisău.

Triajul trebuie făcut acasă

Șefa Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, Ioana Loghin, a menţionat că fiecare părinte trebuie să facă triajul zilnic acasă.

„În prima oră de curs, triajul se va face observaţional de fiecare cadru didactic din clasă. Dacă se identifică anumite probleme la copii, aceştia vor fi duşi în spaţiul special de izolare, (…) vor fi anunţaţi părinţii pentru a veni să-l ia şi să îl ducă la medicul de familie sau către spitale, funcţie de problemele care sunt”, a mai explicat Loghin.