Preşedintele american Donald Trump și-a prezis singur procesul de punere sub acuzare și destituire din Senat.

Liderul SUA anunțat că acesta se va încheia “foarte repede” şi a denunţat încă o dată “o vânătoare de vrăjitoare”, relatează AFP, citată de agerpres.

“Ar trebui să meargă foarte repede”, a declarat el din Biroul oval.

Procesul istoric de destituire a preşedintelui Donald Trump va fi reluat marţi, la ora locală 13.00 (18.00 GMT), a anunţat şeful majorităţii republicane din Senatul american, Mitch McConnell.

Practic în acel moment vor începe dezbaterile de fond. Joi, senatorii americani au depus jurământul în faţa preşedintelui Curţii supreme a SUA, John Roberts, în primul act al acestui proces.

Cine a inițiat procesul de destituire

Procesul de punere sub acuzare şi destituire împotriva preşedintelui republican a fost iniţiat de majoritatea democrată a Camerei Reprezentanţilor, în urma scandalului legat de presiunile pe care Donald Trump le-ar fi exercitat asupra Ucrainei pentru a relua o investigaţie în care era vizat şi Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, anchetă sistată de justiţia ucraineană după ce acesta din urmă a cerut Kievului demiterea procurorului care o conducea.

Democrații consideră că Trump se face vinovat de ”abuz de putere” pentru că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a preşedintelui Zelenski la Casa Albă de reluarea investigării fiului lui Joe Biden, iar acuzaţia de ”obstrucţionare a Congresului” ar rezulta din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.

Senat are ultimul cuvânt în acest proces politic, dar cu numai 47 de voturi din 100 democraţii au slabe şanse să obţină destituirea preşedintelui Trump.