Întâlnirea lor a fost una dintre cele mai așteptate din summitul liderilor din Asia de Est și de Sud-Est din Manila de grupurile pentru apărarea drepturilor omului, care i-au solicitat Trump să îl atenționeze pe Duterte în legătură cu războiul său sângeros asupra cartelurilor responsabile de traficul de droguri, în care au fost uciși mii de oameni.

Duterte, care a vorbit foarte mult despre Trump, a declarat săptămâna trecută că îi va spune să "o lase mai moale" dacă Trump va decide să ridice problema presupuselor încălcări ale drepturilor omului.

Trump a fost criticat în mai pentru că l-a lăudat Duterte în timpul unui apel telefonic pentru "buna treabă" pe care o făcea pentru a lupta împotriva narcoticelor.

"Suntem aliatul vostru. Suntem un aliat important ", a declarat Duterte la Trump la începutul discuțiilor lor, potrivit reporterilor admiși în sala de ședințe.

Trump a răspuns: "Am avut o relație minunată. Acest lucru a fost foarte reușit. Iar conferința ASEAN (Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est) a fost tratată frumos de către președintele filipinezilor. "

Duterte a fost numir „Trump din Est” din cauza stilului său nerușinat și a limbajului agresiv.