Preşedintele Donald Trump a semnat miercuri două legi prin care sunt susţinuţi protestatarii care manifestă în Hong Kong în favoarea democraţiei, în pofida obiecţiilor furioase ridicate de Beijing, cu care liderul de la Casa Albă urmăreşte să încheie un acord care să pună capăt unui război comercial dăunător, informează joi Reuters şi dpa.

Donald Trump susține Hong-Kong-ul

Noua legislaţie, aprobată săptămâna trecută în unanimitate în Senat şi doar cu un vot împotrivă în Camera Reprezentanţilor, solicită Departamentului de Stat să certifice, cel puţin anual, că Hong Kong-ul păstrează suficientă autonomie care să justifice termenii favorabili ai comerţului cu SUA, care au ajutat insula să îşi menţină poziţia de centru financiar mondial. De asemenea, legea ameninţă cu sancţiuni în cazul încălcării drepturilor omului.

Trump interzice exportul de muniție

Un al doilea proiect de lege aprobat de Congres şi semnat de preşedintele Trump, interzice exportul către poliţia din Hong Kong de muniţie utilizate în controlul mulţimilor, precum gaze lacrimogene, spray-uri cu piper, gloanţe de cauciuc şi pistoale cu electroşoc, anunță Agerpres.

„Am semnat aceste proiecte de lege din respect pentru preşedintele Xi, China şi pentru oamenii din Hong Kong. Ele sunt adoptate în speranţa că liderii şi reprezentanţii din China şi Hong Kong vor putea să rezolve pe cale amiabilă diferendele lor, care să conducă la pace şi prosperitate pe termen lung pentru toţi”, se arată într-o declaraţie a liderului de la Casa Albă.

China a denunţat aceste legi ca pe o ingerinţă brutală în afacerile sale interne şi o încălcare a dreptului internaţional.