Echipa preşedintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, acuză actuala Administrație de la Washington că pune în pericol securitatea națională, prin faptul că îi blochează accesul la date, care ar permite o bună derulare a campaniei de vaccinare.

Echipa de campanie a preşedintelui Trump a cerut și i s-a permis renumărarea voturilor în statul Georgia, care îl anunțase vineri câștigător pe Joe Biden. Între timp, în condițiile în care mare parte dintre contestările de fraudă depuse de echipa lui în justiție au fost respinse, Donald Trump a lansat o campanie de presiuni politice pentru răsturnarea rezultatului votului.

Intervenție total neobișnuită

La două săptămâni după publicarea proiecțiilor că Joe Biden este clar câștigătorul alegerilor prezidențiale, departe de a semnala că va accepta înfrângerea, preşedintele Trump și-a intensificat eforturile de a răsturna rezultatul alegerilor în favoarea sa. Într-o intervenție total neobișnuită, Donald Trump a invitat vineri, la Casa Albă, cei doi lideri republicani din Parlamentul local al statului Michigan, invitație care a fost amplu percepută drept o tentativă de a face presiuni asupra acestora pentru a-i convinge să ignore voința alegătorilor și pentru a desemna un grup de electori simpatizanți ai lui Trump în colegiul electoral care urmează să voteze la 14 decembrie, transmite agenţia Rador.

Cei doi lideri ai majorității republicane din Senatul statului Michigan au declarat că vor respecta legea, că vor urma procesul normal privindu-i pe electorii statului și că procesul nu trebuie să fie afectat de amenințări și intimidare. Sâmbătă, însă, Comitetul Național Republican și Partidul Republican din Michigan au scris oficialilor statului, cerând amânarea oficializării rezultatelor cu 14 zile, pentru a permite examinarea voturilor în cel mai mare district al statului, care include majoritatea populației negre în orașul Detroit, unde Joe Biden a câștigat cu un procent semnificativ.

Trump își concentrează eforturile de a răsturna rezultatele alegerilor

Președintele Trump își concentrează eforturile de a răsturna rezultatele alegerilor în favoarea sa în statele care au fost decisive în înfrângerea sa de către Joe Biden. Analiștii observă că o vastă mașinărie a diplomației, afacerilor și lobby-ului a început să se remodeleze pentru era Biden.

Jurnalistul veteran Carl Bernstein, care a expus alături de colegul său de atunci Bob Woodward, scandalul „Watergate”, a avertizat că este posibil ca țara să aibă în față o criză constituțională. Un număr crescând de republicani din cei mai conservatori, de la membri ai Congresului până la personalități din media de dreapta, se îndepărtează de abordarea preşedintelui și a echipei sale de avocați, acuzând că ea este periculoasă. Ei îi cer lui Donald Trump fie să prezinte dovezile de fraudă, pe care pretinde că le are, fie să își recunoască înfrângerea în fața lui Joe Biden.