Se pare că Joe Biden intenţionează să îl numească pe diplomatul Antony Blinken în funcţia de secretar de stat al SUA, au indicat duminică mass-media americane, potrivit AFP.

Antony Blinken, în vârstă de 58 de ani, este unul dintre principalii consilieri ai lui Joe Biden în materie de politică externă şi a fost numărul doi al Departamentului de Stat în timpul mandatului preşedintelui Barack Obama, în timp ce Biden era vicepreşedinte. Potrivit New York Times şi agenţiei Bloomberg, preşedintele ales intenţionează să anunţe marţi numirea secretarului de stat.

Un susţinător ferm al multilateralismului, Blinken ar urma să-i succeadă lui Mike Pompeo, secretar de stat al preşedintelui Donald Trump, un susţinător al ”presiunii maxime” asupra Iranului şi al unei politici fără concesii faţă de China.

Președintele ales al SUA Joe Biden a promis să formeze un guvern care va reflecta diversitatea SUA. Săptămâna trecută el a ales deja secretarul Trezoreriei. „Am luat o decizie. Şi veţi vedea că este vorba despre cineva care cred că va fi acceptat de toatele elementele Partidului Democrat, de la cele progresiste la moderate”, a declarat Biden într-o conferinţă de presă.

Noul Guvern de la Casa Albă

Printre candidații de pe lista scurtă a lui Biden se află Janet Louise Yellen, o economistă americană și profesoară la Universitatea Berkeley din California, fost președinte al Consiliul de Administrație al Sistemului Federal de Rezerve al Statelor Unite, actualul guvernator al Rezervei Federale, Lael Brainard, Sarah Bloom Raskin, fost guvernator al Rezervei și Raphael Bostic, președintele Băncii Rezervei Federale din Atlanta.

De când a fost declarat Joe Biden câștigător al alegerilor din 3 noiembrie, în urmă cu două săptămâni, Trump a deschis o mulțime de procese și a lansat o întreagă campanie prin care pune presiune pe oficialii statului pentru a-i împiedica să valideze rezultatul alegerilor, ultimul eșec în acest sens fiind înregistrat sâmbătă, în Pennsylvania.