Aceasta mai cere  Băncii Mondiale să accelereze acordarea de împrumuturi pentru țările africane, acestea fiind puternic afectate de pandemia de coronavirus.

Declarațiile sale vin în contextul în care, în această săptămână, vor avea loc, în format online, reuniunile anuale ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale.

„Vom continua să exercităm presiuni pentru a face şi mai mult”, a declarat Georgieva, în timpul unui summit online FT Africa.

Se doresc mai multe subvenții

Kristalina Georgieva a declarat că va implora pentru acordarea mai multor subvenții pentru țările africane, puternic lovite de coronavirus.

”Voi implora pentru acordarea şi mai multor subvenţii pentru ţările africane. Banca Mondială are capacitatea de acordare a granturilor. Poate că puteţi face şi mai mult … iar donatorii bilaterali pot face mai mult în această privinţă ”, a spus Georgieva într-o etalare publică neobişnuită a neînţelegerilor dintre cele două mari instituţii financiare internaţionale.

Banca Mondială nu a dat un răspuns imediat cu privire la ceea ce a spuns șefa Fondului Monetar Internațional.

FMI a acordat 26 de miliarde de dolari

Șefa FMI a mai spus că insitituția pe care o conduce a acordat statelor africane, săptămâna trecută, peste 26 de miliarde de dolari sub fomă de sprijin rapid. Totuși, din cauza lipsei creditelor private, regiunea se confruntă cu  un deficit de finanțare de 345 miliarde de dolari, deficit ce va ține până în anul 2023.

Africa a fost afectată de mai multe aspecte printre care pandemia de coronavirus, prăbușirea prețurilor mărfurilor și invazia de lăcuste. Acestea au avut un efect negativ, având în vedere că 43 de milioane de oameni au fost puși în pericol de sărăcie extremă, arată estimările Băncii Naționale.

Mai mult decât atât, statele africane au înregistrat peste un milion de cazuri de coronavirus și aproape 23 de mii de decese.