Pe ordinea de zi a edinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de luni se afla alocarea sumei de peste 12 milioane de lei pentru realizarea instalației de oxigen de la Spitalul Modular Pipera.

Pe de altă parte, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a dispus retragerea acestui proiect de pe ordinea de zi. Decizia edilului a venit după ce viceprimarul Horia Tomescu a precizat că grupul USR-PLUS nu este de acord cu realizarea instalației de oxigen de la spitalul modular.

În ceea ce privește prevederile proiectului, conform documentului era orba despre realizarea instalației de oxigen medicinal.

„Se aprobă efectuarea de lucrări în vederea realizării instalației de oxigen medicinal, în cadrul unității modulare Pipera, secție exterioară a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” București”, se arată în proiectul de pe ordinea ședinței CGMB de luni, 27 decembrie.

Potrivit proiectului, realizarea instalației de oxigen medicinal presupune: proiectare; realizare instalație electrică conform normativ 17/2011 (material și manoperă); instalație detecție oxigen (material + manoperă); instalație detecție și avertizare incendiu (material + manoperă); realizare platformă de beton pentru instalația de stocare și vaporizare oxigen medicinal, zona depozitare acoperită și împrejmuită, probe, verificări, etc.

Lucrările, în cazul în care proiectul se aprobă, vor fi realizate de Administrația Spitalelor”, arată documentul.

În ceea ce privește suportarea cheltuielilor, conform proiectului de hotărâre, cheltuielile legate de realizarea instalației de oxigen medicinal vor fi asigurate de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, prin alocații bugetare aprobate de Consiliul General al Municipiului București, în cuantum estimativ maximal de 12. 054.000,00 lei, cu TVA inclusă.

Ce spunea Nicușor Dan înainte să retragă proiectul

În referatul de aprobare a proiectului, Nicușor Dan preciza că o astfel de măsură este importantă în contextul în care estimările referitoare la varianta Omicron sunt încă incerte.

„Ținând seama de faptul că estimările actuale privind severitatea infecției asociate cu Omicron rămân foarte incerte, corelat cu dovezile disponibile în prezent, se ridică o îngrijorare serioasă că VOC Omicron poate fi asociată cu o reducere semnificativă a eficienței vaccinului și cu un risc crescut de reinfecții.

Gradul de protecție față de boala severă cu Omicron, conferită de infecția anterioară cu SARS-CoV-2 sau de vaccinare nu este încă cunoscut. Țările UE/SEE se confruntă cu impactul sever al unui număr mare de cazuri cauzate de varianta Delta”, arată Nicușor Dan în referatul de aprobare a proiectului.

Totodată, edilul mai preciza că este nevoie de informații suplimentare, însă până atunci, o astfel de măsură rămâne o urgență.

„Impactul introducerii și răspândirii în continuare a Omicron ar putea fi FOARTE MARE, dar această situație trebuie evaluată pe măsură ce apar informații suplimentare.

Pe baza evidențelor limitate disponibile în prezent și ținând cont de nivelul ridicat de incertitudine, nivelul general de risc pentru țările UE/SEE, consider oportună luarea de măsuri urgențe, cu aplicabilitatea imediată”, mai susține edilul Capitalei în referatul proiectului.

De cealaltă parte, Horia Tomescu, viceprimar al Capitalei, din partea USR-Plus, declara că nu este de acord cu acest proiect. „Nu se poate realiza o instalație de oxigen într-un astfel de spațiu”, a spus acesta, iar ulterior, Nicușor Dan a dispus retragerea proiectului.