Șeful ANM este de părere că cel mai recent raport IPCC este foarte îngrijorător și la fel de adevărat este că mereu ne amintim de încălzirea globală de câte ori ne este foarte cald și vine canicula. Florinela Georgescu a explicat, la Digi24, că subiectul condițiilor climatice sunt pe agenda zilei pentru că partea de sud și de sud-est a Europei este extrem de afectată, temperaturile au crescut până la o valoarea deocamdată nevalidată de Organizația Mondială a Meteorologiei, de 48,8 grade în Sicilia.

„În aceeași categorie a fenomenelor foarte severe intră începând din iunie încoace și acel val de căldură de pe coasta Americii de Nord, cu 49,6 grade în Canada. De asemenea, inundațiile puternice din Europa Centrală de luna trecută. Până la urmă ar fi bine să ne amintim și cum a fost primăvara, care de multe ori a fost cu fenomene de iarnă și așa mai departe. Din partea acestui raport foarte proaspăt trebuie să reținem acele idei principale: este un raport științific și se așteaptă în urma lui deciziile. Unul din lucrurile cele mai puternice transmise în acest raport îl reprezintă concluzia, că dacă nu se iau măsuri foarte rapide de limitare a emisiilor cu efect de seră, acel prag de 1,5 grade mult discutat, va fi atins în 2040. Dacă nu se iau măsuri, îl vom atinge chiar mai repede”, a arătat ea.

Este momentul să ne îngrijorăm

Directoarea ANM a susținut că încă ne mai legănăm cu iluzia că acestea sunt manifestări izolate, că s-au mai întâmplat și altă dată și se vor mai întâmpla și atât.

„Ideea este următoare. Când abaterile față de media climatologică devin sistematic în sus este clar momentul să ne îngrijorăm. Acel moment a venit categoric”, a declarat Florinela Georgescu.

Directorul executiv al ANM mai spune că unele schimbări climatice sunt foarte puțin probabil reversibile, însă pentru menținerea actuală a condițiilor climatice e nevoie de măsuri urgente, iar una dintre o reprezintă limitarea emisiilor cu efect de seră.

„Unele schimbări în sistemul climatic par deja a fi puțin probabil reversibile. Și aici se discută despre faptul că oceanele devin tot mai acide, deci prin creșterea temperaturilor apelor oceanelor. Puțin probabil să revină foarte ușor la starea inițială în viitoarele sute de ani. La fel și extinderea ghețarilor, este foarte puțin probabil să se revină la ce era înainte de 1900. Cifrele din acel raport sunt extrem de îngrijorătoare, se vb despre faptul că ultimii 10 ani au fost cei mai călduroși din ultimele mii de ani. Încă ne putem păstra un stil de viață ca acela pe care îl cunoaștem, în condițiile în care vor fi luate urgent măsuri”, a mai spus directorul executiv al ANM.

Sursă foto: Dreamstime