România a înregistrat cel mai lung val de căldură! Verile se prelungesc și în luna septembrie

Elena Mateescu a vorbit, printre altele, despre temperaturile extrem de ridicate care au fost înregistrate în acest an în zilele de 24 și 25 iunie.

„S-au înregistrat niște recorduri, așa cum, de altfel, s-au înregistrat în Europa de sud și sud-est de când acest val de căldură este persistent. Vorbim atât din punctul de vedere al duratei consecutive, cât și din punctul de vedere al duratei timpurii de producere. Și în România este pentru prima dată când, în ultima decadă a unei luni iunie, emitem un cod roșu de caniculă. (…) Pentru șapte județe din partea de vest, sud-vest a țării, ne-am apropiat de cele mai ridicate temperaturi maxime înregistrate vreodată în România”, a declarat Elena Mateescu.

Mai apoi, directorul ANM a fost întrebat dacă este posibil ca în câțiva ani astfel de valori ridicate să devină normale și în România.

„Cu siguranță, da, pentru că obervăm că în ultimii ani, practic au fost doborâte recordurile. Și ultimul raport ONU privind schimbările climatice, publicat luni, arată cu certitudine acest lucru. (…) Ceea ce face să simțim mult mai intens acest val de căldură este combinația temperaturii maxime, a nopților tropicale cu gradul de umezeală, care dă acea temperatură resimțită și acel induce ITU care depășește frecvent pragul critic de 84 de unități”, a completat Elena Mateescu.

Verile se prelungesc

De asemenea, aceasta a vorbit și despre tendința verilor de a se prelungi și în luna septembrie.

„Nu excludem să avem și în septembrie aceste alternanțe de perioade în care să vorbim de precipitații și sisteme noroase, dar zilele cu temperaturi maxime mai mari de 25 de grade, care reprezintă o zi de vară în România, sunt din ce în ce mai frecvente în prima jumătate a toamnei. Observăm această tendință de prelungire a verilor în România, din ce în ce mai evident”, a conchis Elena Mateescu.

Sursă foto: Dreamstime