Eugen Tomac a declarat că președintele Băsescu oricând poate oferi surpriza pe scena politică, fiind întrebat despre posibilitatea ca fostul şef de stat să candideze pentru fotoliul de edil la Primăria Capitalei.

„E o decizie pe care o poate lua doar domnia sa, dar vom avea un candidat puternic. Președintele Băsescu oricând poate oferi surpriza pe scena politică. Să nu ignore nimeni mesajul lui când a spus: eu nu mi-am încheiat un mandat câștigat în primul tur în 2004. Deci oricând poate oferi o surpriză”, a afirmat Tomac la Digi24.ro.

O eventuală candidatură a lui Traian Băsescu depinde, potrivit surselor G4Media.ro, de modul în care vor fi organizate alegerile locale: în unul sau două tururi. Candidatura lui Băsescu e folosită de PMP și ca instrument de negociere politică cu PNL.

„România are nevoie de primari validaţi în două tururi şi obiectivul nostru este aproape de a fi realizat. Avem 2.500 de propuneri de candidaţi pentru alegerile locale. Este o dovadă că partidul nostru este un partid de structură viu şi dispus să intre în orice bătălie”, a declarat Eugen Tomac în deschiderea Consiliului Naţional PMP.

Băsescu: Cum n-am pierdut niciodată, de ce aș spune că n-aș câștiga?

Întrebat dacă ar câștiga alegerile, în cazul în care ar candida, fostul președinte, în prezent europarlamentar, a spus: „Greu de spus, dar cum n-am pierdut niciodată, de ce aș spune că n-aș câștiga?”. Traian Băsescu a fost primar al Capitalei în mandatul 2000-2004. El a câștigat și următorul mandat, însă în decembrie 2004 a câștigat primul mandat de președinte al țării, astfel că a renunțat la primărie.

Întrebat despre măsurile pe care le-ar lua dacă ar fi din nou primar al Capitalei, Traian Băsescu a spus că prima măsură pe care ar lua-o, măsură ce ar rezolva problema căldurii și apei calde în București ar fi instalarea unor centrale de cvartal.

„În primul rând, n-aș mai sta de vorbă cu RADET-ul, pentru că este pregătit terenul încă din 2004 pentru centralele de cvartal. Ca să înlocuiești infrastructura RADET-ului, acum, costă enorm, or Bucureștiul este pregătit, datorită contorizării la scară de bloc și a automatizării celor 750 de puncte termice – făcute în mandatul meu – este pregătit ca la cvartalul deservit de un punct termic din cele 750 să pui o centrală de cvartal.

Înlocuirea infrastructurii RADET-ului este atât de scumpă, încât nu mai merită făcută și atenționez că dacă te apuci de un asemenea program, când termini, când ajungi la un capăt, trebuie s-o iei de la capătul celălalt, pentru că asta e viața fierului, a oțelului, a fontei – e limitată. Deci, centralele de cvartal le-aș introduce rapid”, a detaliat Traian Băsescu.