Fostul președinte, Traian Băsescu, s-a arătat foarte critic la adresa rezultatului vizitei întreprinse de Klaus Iohannis în SUA. Băsescu desființat practic declarația asumată de președintele Iohannis după întâlnirea cu Donald Trump, pe care a numit-o nici mai mult, nici mai puțin, un ”to-do list”.

”Declarația este o listă consistentă de asumări: nu mă duc cu Huawei, la Cernavodă veniți voi, nu vin chinezii, modificați legislația cu redevențele, să vină înapoi Exxon” a enumerat Băsescu, joi seară, într-o emisiune televizată, angajamentele asumate public de președintele României.

”Opoziția pentru Nord Stream 2… nu m-aș fi dus niciodată în SUA să lovesc în Germania, gândiți-vă că această declarație e citită în toate cancelariile, până la urmă crizele le-am trecut cu Germania, nu cu SUA”, a continuat Băsescu. ”Deci domnul Iohannis s-a angajat să elimine chinezii de la licitația pentru 5G – să evităm riscurile. E mai clar decât lumina zilei”, a mai spus el.

Mai mult decât atât, declarația asumată de Iohannis este mai rea decît ”to-do listul” primit de Ponta de la Barosso, în 2012, pentru că acum totul s-a petrecut la nivel de președinți, a mai spus fostu șef al statului.