Traian Băsescu spune adevărul despre valul de violențe din Europa

Traian Băsescu a dezvăluit cum a evoluat fenomenul violenței care afectează întreaga planetă, plecând de la cele două conflicte majore din Ucraina și Orientul Mijlociu și ajungând până la tragicul incident al tentativei de asasinat asupra premierului Slovaciei, Robert Fico.

Potrivit fostului președinte al României, violența se manifestă în lume sub multiple forme, inclusiv cele fizice, verbale și economice, toate conducând la o pierdere a identității individuale și chiar la apariția dependenței de droguri. Totul a luat amploare în timpul pandemiei provocate de coronavirus.

Robert Fico
Robert Fico (SURSA FOTO: Facebook, Robert Fico)

Violența nu se limitează doar la aspectul verbal, ci se extinde și la cel fizic și economic, inclusiv sub forma unei creșteri bruște a prețurilor, manifestându-se ca o presiune asupra individului.

Incidentul tragic al împușcării premierului Slovaciei nu a fost planificat ca un atentat, ci a fost o reacție spontană a unei persoane furioase, afirmă Traian Băsescu. Astfel de evenimente sunt parte din viața de zi cu zi.

Totul a devenit foarte grav din 2020, odată cu apariția Covid-19

Totul a început odată cu apariția pandemiei provocată de coronavirus, când autoritățile au folosit forța împotriva populației. După aceea, statele europene au continuat să manifeste violență în relația cu cetățenii.

Violența a fost alimentată și de conflictele ideologice, menționând apariția suveranismului ca un exemplu, o mișcare care neagă apartenența la UE sau NATO.

Aceste cauze ale violenței sunt interne. Societatea este supusă unor presiuni care agravează situația. În prezent, tinerii se refugiază într-o realitate alternativă pentru a scăpa de dificultățile vieții de zi cu zi, spune fostul lider de la Cotroceni.

„Nu e doar o violență verbală, este și una fizică, economică, violența împotriva persoanelor din UE se manifestă și în explozia prețurilor. Totul e violent, apare peste noapte, pune în dificultate. Ăsta (atentatul asupra lui Robert Fico – n.red.) nu a fost un atentat pus la cale, a fost reacția unui tip furios, pe care îl condamn categoric.

Dar asta se întâmplă în viața de zi cu zi. În Crângași, doi tineri au bătut un om cu parii. Jandarmii bat manifestanții. Lucru care se întâmplă și în Italia, și în Franța.

Totul a pornit de la Covid, când autoritățile și-au exprimat cu brutalitate forța față de populație. După autoritarismul din timpul pandemiei, statele au rămas la fel de violente în relația cu cetățeanul. Violența a fost amplificată și de bătăliile ideologice. A apărut acest suveranism.

Nu este altceva decât o negare a faptului că ești membru al UE sau NATO. Dacă ieșim din UE, pățim ca britanicii, ne trebuie viză. Cauzele sunt interne și cauzele violenței sunt măsurile și presiunea la care este supusă societatea. Tinerii se refugiază în altă realitate, într-o realitate ireală ca să scape de cea de zi cu zi”, a spus Traian Băsescu.