Fostul rugbist Alexandru Penciu a murit la vârsta de 90 de ani

Alexandru Penciu, considerat cel mai valoros fundaş român al tuturor timpurilor, supranumit și „Alexandru cel Mare”, a murit la vârsta de 90 de ani. Acesta era cunoscut pentru precizia sa, care a contribuit la victorii importante ale Ovalului autohton, potrivit reprezentanților Federației Române de Rugby.

Alexandru Penciu s-a născut pe 1 noiembrie 1932 și și-a început cariera în rugby la Petrolul Ploieşti, evoluând apoi la PPT Bucureşti şi CCA Bucureşti (devenită Steaua). Alături de CCCA București, Penciu a câştigat de cinci ori titlul naţional. La vârsta de 40 de ani, jucătorul și-a încheiat cariera în Italia, la Rovigo, unde și-a confirmat valoarea, fiind timp de două sezoane consecutiv cel mai prolific marcator de puncte din campionatul italian.

Penciu a reprezentat echipa României de 34 de ori între anii 1955 şi 1967, înscriind 37 de puncte şi contribuimd la prima victorie a țării noastr în faţa Franţei, pe data de 5 iunie 1960. Partida a avut loc la Bucureşti (11-5), iar Penciu a reuşit o transformare şi două drop-goluri.

Către finalul vieții, fostul rugbist a locuit în Italia, la Belluno, unde s-a şi stins din viaţă.

Anunțul Președintelui Federației Române de Rugby

„Este o mare pierdere pentru noi, pentru rugby-ul românesc, dar în aceeaşi măsură şi pentru cel internaţional. A fost, este şi continuă să fie un model pentru toate generaţiile, un talent înăscut completat de enorm de multă muncă, dedicaţie şi pasiune, o legendă care a trăit pentru rugby, care a făcut ca numele României să fie pe buzele tuturor.

A fost până în ultima clipă un om foarte lucid, raţional, un om cu care stăteam de vorbă tot timpul, la câteva săptămâni ne auzeam la telefon. Mă bucur că am reuşit să-l aducem, când starea de sănătatea i-a permis, în cantonamentele de copii şi juniori pentru a lucra cu el, pentru a vedea ce înseamnă un adevărat model.

Este o zi tristă pentru rugby-ul românesc, o zi în care Alexandru cel Mare nu mai este fizic printre noi, însă renumele său şi momentele extraordinare pe care le-a scris în rugby-ul nostru şi cel mondial, vor dăinui întotdeauna. Este de datoria noastră să vorbim generaţiilor actuale şi viitoare despre marele Alexandru Penciu, a declarat Alin Petrache, reprezentantul Federaţiei Române de Rugby.