Ion Baurceanu, un erou al României, fost deținut politic și un mare luptător împotriva regimului comunist s-a stins din viața la aproape 90 de ani. În perioada comunistă, el a fost condamnat la muncă silnică și a petrecut peste 12 ani în închisorile vremii.

A murit fostul deținut politic Ion Baurceanu, unul dintre cei mai apreciați și înverșunați luptători împotriva regimului comunist. Acesta s-a stins din viață, sâmbătă dimineață, la Spitalul „Sfântul Pantelimon”, din București.

Fostul deținut politic ar fi împlinit 90 de ani, peste două săptămâni. „S-a stins unul dintre ultimii marii luptători din rândul foștilor deținuți politici. Dacă mai sunt în viață 20 de oameni ca el. A fost unul dintre bunii mei prieteni pe care l-am cunoscut în lagăr”, a declarat Octavian Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici (AFDPR).

Președintele AFDPR a dezvăluit că omul care a supraviețuit închisorilor comuniste, a supraviețuit și pandemiei de COVID-19, a fost răpus de o pneumonie. „A fost internat în urmă cu circa trei săptămâni, la spitalul Pantelimon. Era la terapie intensivă, la ATI, cum se zice acum. În ultimele zile, Ionică nu a mai răspuns la telefon”, a precizat Octavian Bjoza.

A fost un erou al României

Despre dispariția lui „Nea Ionică”, așa cum îi spunea cei apropiați lui Ion Baurceanu, Octavian Bjoza a mai spus: „A plecat să îmi țină un loc în față, de-a dreapta Tatălui”.

FOTO: evz.ro

„Am făcut 12 ani de închisoare și nu am colaborat. Sunt singurul român care nu a colaborat cu regimul comunist”, a mărturisit Ion Baurceanu în martie 2020, pentru evz.ro. Este autorul cărții „O viață ratată. Un deținut politic în România 1951-1964”.

După ce a fost condamnat de regimul comunist pentru că era „țărănist și anti-comunist”, Ion Baurceanu a fost protejat printr-o notă semnată de generalul Iulian Vlad, fostul șef al Departamentului Securității Statului, în ianuarie 1988, a dezvăluit acesta într-un interviu.

Din datele furnizate de Asociația Foștilor Deținuți Politici (AFDPR) reiese că Ion Baurceanu s-a născut pe 15 februarie 1931, în comuna Gănești-Murgeni, Bârlad. A fost judecat de Tribunalul Militar București și condamnat la 15 ani de muncă silnică.

A executat 12 ani și 3 luni. A fost închis, în această perioadă, în penitenciarele Jilava, Baia Sprie, Cavnic, Zarca, Aiud, Gherla, Galați și Periprava, penitenciar condus cu mână de fier de Ion Ficior, torționarul comunist acuzat de genocid care a murit în anul 2018. Ion Baurceanu a fost decorat de președintele Klaus Iohannis, în anul Centenarului – 2018, alături de alți foști deținuți politici.

Fostul deținut politic urmează să fie înmormântat în cimitirul „Izvorul Nou”, din București.