Modificări la vârful partidului comunist din Coreea de Nord. Partidului Muncitorilor (WPK) a ţinut cel de-al optulea congres, iar Kim Jong Un a fost din nou ales în fruntea formaţiunii. Doar titulatura diferă, el nemaifiind de acum preşedinte, ci secretar general.

Surpriza cea mai mare a venit însă în cazul lui Kim Yo Jong, sora dictatorului nord-coreean. Aceasta pare să fi căzut în dizgraţie şi nu a mai fost inclusă în cadrul Biroului Politic. Care ar putea fi cauzele acestei decizii?

Ce planuri are Kim Jong Un cu sora sa?

Numele surorii liderului nord-coreean Kim Jong Un lipseşte din noua listă a Biroului Politic al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord. Informaţia a fost publicată luni de agenţia de presă de stat KCNA, citată de Reuters, care notează că apar astfel incertitudini privind statutul ei după ani de influenţă crescândă.

Cel de-al optulea congres al WPK stabileşte obiectivele politicii diplomatice, militare şi economice pentru următorii cinci ani. Kim Yo Jong a rămas membră a Comitetului Central, dar nu a fost inclusă pe lista Biroului Politic, potrivit KCNA. Acest fapt a creat confuzie printre observatorii acestui regim izolat, mai scrie Reuters.

În ultimii ani, influenţa lui Kim Yo Jong a crescut dramatic, sora dictatorului devenind iniţial un fel de secretară personală a acestuia, apoi emisarul său special în Coreea de Sud şi director adjunct al unui departament-cheie al partidului care supraveghează personalul şi chestiunile organizatorice.

Coreea de Sud o considera pe Kim Yo Jong drept numărul doi al regimului nord-coreean

În 2017, sora lui Kim a devenit doar a doua femeie din societatea patriarhală nord-coreeană care s-a alăturat Biroului Politic, după mătuşa sa Kim Kyong Hui. Agenţia de informaţii a Coreii de Sud a descris-o, în luna august a anului trecut, ca fiind „de facto numărul doi la comandă”.

„Este prea devreme să se tragă vreo concluzie cu privire la statutul ei, în contextul în care ea încă este membră a Comitetului Central şi există posibilitatea ca ea să fi preluat alte posturi importante”, a declarat Lim Eul-chul, profesor de studii nord-coreene la Universitatea Kyungnam din Seul.

Comitetul l-a ales pe Kim Jong Un secretar general al partidului, care a preluat titlul de la defunctul său tată. Gestul simbolic este văzut ca având scopul de a-i cimenta şi mai mult puterea. Congresul „a aprobat pe deplin” o propunere de promovare a lui Kim în această poziţie, potrivit KCNA.

Alte decizii luate la congresul Partidului Muncitorilor

Kim a exercitat puterea aproape absolută în conducerea dinastică a Coreii de Nord de când a preluat-o după moartea tatălui său Kim Jong Il în 2011. În 2012, într-o conferinţă, partidul l-a numit pe Kim Jong Il „secretar general etern” şi pe Kim Jong Un „prim secretar”.

La congres a ieşit totodată în evidenţă ascensiunea fulminantă a lui Jo Yong Won, numit recent în prezidiul de cinci membri al Biroului Politic şi Comitetul Militar Central al partidului. Choe Son Hui, un viceministru de Externe care a avut un rol esenţial în pregătirea unui al doilea summit – eşuat – cu preşedintele SUA Donald Trump în 2019, a fost retrogradat.

Kim a anunţat că îşi va intensifica eforturile diplomatice, dar a promis totodată vineri că va continua să dezvolte arme, inclusiv rachete balistice intercontinentale (ICBM) „multi-focoase”, şi a numit Statele Unite „cel mai mare inamic al nostru”.