Tragedie în Marea Neagră, după ce o navă sub pavilion rusesc cu 13 marinari la bord s-a scufundat, joi dimineaţa, la o distanţă de 70 de mile marine (circa 130 km) de portul Constanţa.

Semnalul de alarmă a fost dat după ora 06:00

Mesajul de salvare din partea comandantului navei ruseşti a fost primit de marinarii români după ora 06:00.

Cargoul rusesc avea 13 marinari la bord din Ucraina. În acest moment, are loc o intervenţie pentru salvarea membrilor echipajului.

Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) a transmis că nava românească Artemis, ce aparţine instituţiei, a fost trimisă la faţa locului, transmite Agerpres.

Doi morţi şi o altă persoană în stare gravă

În plus, şi o navă a Poliţiei de Frontieră a fost trimisă la locul incidentului.

Acţiunea de salvare a marinarilor aflaţi la bordul cargoului este în derulare. Din păcate, primele date vorbesc şi despre două victime: doi dintre marinari, aflaţi în stare gravă, ar fi murit. O altă persoană ar fi grav rănită. La bordul navei s-ar fi aflat şi o femeie, relatează Digi24.

Autorităţile portuare au precizat că în zonă intervin mai multe echipaje de salvare, însă vremea proastă îngreunează operaţiunile.

Licitaţii pentru intervenţii mai bune în zonele de munte şi în Marea Neagră

Raed Arafat a anunţat recent că trei noi baze pentru intervenţie montană vor fi create ca urmare a achiziţionării, prin proiectul “Viziune 2020”, a şase elicoptere uşoare, dintre care jumătate au fost recepţionate joia trecută.

“Rolul lor va fi, în principal, de creare a trei baze noi pentru intervenţie montană – (…) una în zona Caransebeş, Caraş, una în zona Braşov, Sibiu şi una în zona Suceava”, a precizat Arafat, la evenimentul de recepţionare a celor trei elicoptere.

În cadrul programului “Viziune 2020” vor fi achiziţionate şi elicoptere medii/grele pentru înlocuirea celor care “nu mai fac faţă” din cauza vechimii, licitaţia fiind într-un stadiu avansat, a adăugat el.

Raed Arafat a precizat că mai este în curs o licitaţie pentru o navă multirol pentru Marea Neagră şi trei nave pentru zona fluvială şi Delta Dunării.