Italia se confruntă din nou cu un val de infecţii cu COVID-19, ceea ce a forţat autorităţile din zonele mai grav afectate să recurgă imediat la măsuri stricte, pentru a nu se mai repeta tragedia de la începutul anului din zone precum Lombardia.

Numărul de infectări şi cel al pacienţilor internaţi în spitale a crescut foarte mult în regiunea Veneto

Florin Puflea, medic specialist în anestezie şi terapie intensivă la un spital din Verona, oraş situat în regiunea Veneto, a declarat că această zonă a intrat într-un lockdown un pic mai relaxat, însă autorităţile au impus restricţii dure în zilele de sărbătoare, având în vedere că şi în Italia lumea obişnuieşte să-şi viziteze rudele în perioada Crăciunului.

Medicul explică faptul că restricţiile au fost impuse deocamdată până la data de 6 ianuarie, având în vedere că Veneto a ajuns de la una din regiunile cel mai bine puse la punct pentru gestionarea crizei într-o zonă cu mai multe infectări decât în Lombardia sau alte regiuni.

“În principiu, restricțiile au fost luate deoarece aici numărul cazurilor pacienților pozitivi și numărul pacienților care sunt internați în regiunea Veneto au crescut foarte mult și față de acum ceva timp când Veneto era una dintre regiunile cel mai bine puse la punct pentru gestionarea crizei, am ajuns acum să avem un număr mai mare decât în Lombardia sau în alte zone.

Pe fondul acestei situații s-a impus luarea acestor decizii, mai ales în această perioada, a sărbătorilor de iarnă, când știm bine că, atât în Italia, cât și în România, desigur, se obișnuiește că rudele să se viziteze.

Pentru a preîntâmpina aceste întâlniri între prieteni sau membrii familiei și să asistăm apoi la o creştere a numărului de cazuri, președintele regiunii Veneto, Luca Zaia, împreună cu comitetul care gestionează această situație de criză au impus până pe 6 ianuarie aceste măsuri”, a declarat medicul Florin Puflea, potrivit ziare.com.

Măsuri care restricționează libera circulație

Doctorul român detaliază şi câteva din aceste măsuri dure impuse de autorităţi, precum restricţionarea circulaţiei după ora 14:00.

“Sunt măsuri care restricționează libera circulație, în sensul că după ora 14:00 nu te poți deplasa din localitatea de domiciliu decât în caz de necesitate. Sunt specificate clar anumite zile din perioada sărbătorilor în care nu sunt permise întâlnirile în familie decât la un număr restrâns de persoane.

Aici este tradiția să se meargă de sărbători la ski, deocamdată totul este închis. Pârtiile de ski sunt deschise doar pentru sportivii de performanță și în anumite condiții foarte stricte. Se încearcă pe cât se poate prevenirea și scăderea numărului de pozitivi pentru că spitalele sunt destul de pline, secțiile ATI sunt pline, avem decese multe în fiecare zi, iar situația nu este deloc sub control”, a mai spus medicul Florin Puflea.