Un nou studiu vine cu date şocante despre prezenţa noului coronavirus în Italia. Astfel, COVID-19 ar fi circulat în peninsulă încă de la sfârşitul lunii noiembrie 2019, cu trei luni înainte de depistarea oficială a primului caz, scrie The Guardian.

Studiul a fost realizat de Universitatea din Milano şi publicat de Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor.

Analiza a fost efectuată pe un test preluat pe 30 noiembrie 2019 de la un copil de 4 ani din Italia, care avea probleme respiratorii şi voma. A doua zi, el a dezvoltat o erupţie şi boala a fost confundată cu rujeola.

S-ar putea explica, cel puţin parţial, evoluţia rapidă a primului val de infectări în Lombardia

După ce a fost observat câteva luni mai târziu, testul a indicat faptul că micuţul a suferit de COVID-19, arată studiul realizat la Universitatea din Milano. Cercetătorii au analizat teste orofaringiene colectate între septembrie 2019 şi februarie 2020 de la 39 de oameni şi unul pozitiv la COVID-19.

“Această descoperire are o importanţă epidemiologică, deoarece ne extinde cunoştinţele privind calendarul şi cartarea căilor de transmisie SARS-CoV-2. (…) Răspândirea pe termen lung, nerecunoscută a SARS-CoV-2 în nordul Italiei ar ajuta la explicarea, cel puţin parţial, a impactului devastator şi a evoluţiei rapide a primului val de COVID-19 în Lombardia”, afirmă cercetătorii Universităţii din Milano, scrie news.ro.

Un studiu publicat în luna iunie a acestui an a arătat de asemenea prezenţa COVID-19 în sistemele de canalizare din Milano şi Torino la începutul lui decembrie 2019. Medicii din Milano au vorbit şi despre o “pneumonie ciudată” la pacienţi în aceeaşi lună.