Omul de afaceri se clasează, conform ediției din noiembrie 2014 a TOP 300 Capital Cei mai bogați români, pe locul 267, cu o avere estimată între 16 și 18 milioane de euro. Raportat la anul 2009, scăderea averii este și mai accentuată. În acel an, omul de afaceri se afla în prima jumătate a clasamentului (loc 142) cu o avere de 55 de milioane de euro.

Citiți și: Elan Schwartzenberg: "În spatele uşilor închise, au promis să mă distrugă"

Elan Schwartzenberg s-a născut în România, dar liceul și armata le-a făcut în Israel. Pentru că părinții erau medici,  a ales să meargă la facultatea de stomatologie. Dar nu in Ierusalim sau în Tel Aviv, ci la Iași. A reușit să devină doctor, dar nu a profesat niciodată. Asta pentru că a ales să facă bani. Încă din vremea  facultății, a demarat câteva mici afaceri, care s-au dovedit extrem de bănoase. Așa că, imediat după ce și-a terminat studiile a ales să investească în primele businessuri de amploare: saloane de înfrumusețare și o casă de modă. Aici, partener i-a fost, încă de la început, creatoarea de modă Irina Schrotter. A urmat apoi o lungă serie de afaceri care l-au adus pe Elan Schwartzenberg în topul celor mai bogați români.

Milionarul a ajuns să dețină importante proprietăți imobiliare – clădiri de birouri, terenuri sau spații comerciale. Cea mai răsunătoare afacere a fost preluare postului de televiziune Realitatea TV, al cărui control l-a pierdut în urmă cu doi ani. Tot în acea perioadă, businessmanul a plecat din țară explicând că alegerile au adus la putere politicieni care „i-au pus gând rău”.Între timp, instanța a decis să-i dea dreptate lui Schwartzenberg, firma GMG Media Box, controlată de oamenii de afaceri Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru, fiind scoasă definitiv de la masa credală a Realitatea Media.

Acest articol a apărut în ediţia 2014 a TOP 300 Cei mai bogați români.