Global Cities Index a analizat cele mai mari 1.000 de orașe după cinci categorii: economie, capital uman, calitatea vieții, mediu și guvernanță, informează Yahoo.com.
Mark Britton, director de servicii urbane la Oxford Economics, a declarat:
„Mediul economic global evoluează. În ultimul an, tensiunile geopolitice accentuate și o creștere a naționalismului economic au contribuit la creșterea nivelului de incertitudine și au afectat negativ creșterea economică globală”.
„Semnificația orașelor în această perioadă de incertitudine nu poate fi exagerată”, a spus el. „Ele servesc nu doar ca centre de reziliență, ci și ca motoare de adaptare și inovare, datorită rețelelor dinamice de afaceri, instituții și oameni”, a explicat el.
Cele mai bune orașe de locuit, New York, Londra și Paris
New York s-a menținut pe primul loc în clasamentul din acest an, capitala Marii Britanii Londra ajungând din nou pe locul doi. Ambele orașe au avut cele mai bune performanțe în categoriile economie și capital uman, evidențiind rolurile lor de centre globale pentru finanțe, afaceri și educație.
În plus, Oxford Economics a subliniat că ambele orașe au cele mai bune universități și sedii corporative.
Paris a ajuns anul acesta pe locul trei, iar orașul american San Jose a căzut pe locul patru. Oxford Economics a subliniat că Parisul este acum al cincilea oraș ca mărime din lume și al doilea ca mărime din Europa, în ceea ce privește produsul intern brut (PIB), economia sa fiind în mare parte concentrată pe servicii.
Orașul San Jose, renumit pentru centrul tehnologic din Silicon Valley
San Jose este renumit pentru centrul tehnologic din Silicon Valley, care găzduiește cele mai mari companii de renume, printre care producătorul de iPhone Apple, Alphabet și gigantul rețelelor sociale Meta. Oxford Economics susține că, având în vedere că firmele de tehnologie generează un PIB semnificativ mai mare decât majoritatea industriilor, PIB-ul pe persoană din San Jose este cel mai mare dintre toate cele 1.000 de orașe.
Orașul american Seattle, care completează Top 5, găzduiește alți doi giganți: Microsoft și Amazon. „Industria aerospațaială contribuie în mod semnificativ la economie, inclusiv Boeing, fondată în acest oraș”, spun autorii Global Cities Index în raport.
„Seattle găzduiește mai multe sedii de vânzare cu amănuntul, inclusiv Starbucks, Costco și Nordstrom. Această gamă de angajatori mari oferă orașului unul dintre cele mai înalte niveluri de PIB per persoană din indicele nostru și o măsură sănătoasă a diversității economice”, spun autorii.
Sydney, nou intrat în top anul acesta
Orașele australiene Melbourne și Sydney s-au clasat pe locul șase și, respectiv, pe locul șapte. Sydney este nou intrat în top 10 anul acesta, loc pe care Oxford Economics l-a atribuit unei îmbunătățiri a calității vieții și a scorurilor de mediu.
Pe locul opt, orașul american Boston este nou intrat în top 10, deoarece a înregistrat o creștere a punctajului economic. Boston a fost urmat de Tokyo, pe locul nouă, și de San Francisco, SUA, pe locul zece.
Orașe din India, Indonezia și Marea Britanie au urcat în clasament
În ceea ce privește indicele mai larg, Anthony Bernard-Sasges, economist la Oxford Economics și autor principal al raportului, a spus că mai multe orașe din „India, Indonezia și Marea Britanie au urcat în clasament în acest an, în timp ce orașele japoneze, canadiene și braziliene au coborât. Orașele din SUA, China, Australia și Europa continentală au experimentat un mix de rezultate”, adaugă autorii.
În plus, Oxford Economics a clasificat orașele în diferite arhetipuri pe baza unor caracteristici comune. Aceste arhetipuri au inclus: lideri globali, lideri regionali, capitale culturale, orașe durabile, centre industriale, orașe moștenite, mega-orase în curs de dezvoltare și remarcații emergente.
Fiecare oraș se confruntă cu oportunități și provocări unice
Bernard-Sasges a spus că fiecare arhetip de oraș se confruntă cu oportunități și provocări unice. „Raportul explorează tendințele viitoare care vor modela dezvoltarea orașelor, inclusiv impactul IA, schimbările climatice și schimbările demografice”, a spus el.
„De exemplu, liderii globali sunt cel mai bine poziționați pentru a spori beneficiile AI generative, dar trebuie să abordeze creșterea inegalității”, a explicat el. „Între timp, mega-orașele în curs de dezvoltare au potențialul de creștere semnificativă a capitalului uman, dar trebuie să depășească provocările rapide de urbanizare”, explică Bernard-Sasges.