Criza voucherelor de vacanță: 30% dintre bugetari ar putea renunța la ele după schimbările decise de Guvern
Reducerea valorii voucherelor de vacanță și întârzierea aplicării noului sistem riscă să afecteze grav turismul românesc. Reprezentanții industriei ospitalității trag un semnal de alarmă: tot mai mulți bugetari aleg să renunțe la acest beneficiu.
Guvernul a adoptat în această primăvară un nou mecanism de acordare a voucherelor
Guvernul a adoptat în această primăvară un nou mecanism de acordare a voucherelor de vacanță, în urma căruia valoarea acestora a fost redusă la jumătate – de la 1.450 de lei la doar 800 de lei pe an. Această schimbare generează deja efecte vizibile în comportamentul potențialilor beneficiari.
Corina Martin, secretar general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR), a declarat într-o conferință de presă organizată joi la Sibiu că aproximativ 30% dintre angajații bugetari care beneficiau anterior de aceste tichete iau în considerare renunțarea la ele în acest an.
„Faptul să s-a redus la jumătate valoarea tichetelor de vacanţă care se acordă în acest moment în acest an, de asemenea, va reduce din călătoriile turiştilor români în România, inclusiv din cele cu avionul. (…).
Există un procent care ne îngrijorează, un procent de turişti români, bugetari, care în acest moment aleg să nu solicite aceste tichete de vacanţă la valoarea rămasă, cea de 800 lei, (…) din păcate, mecanismul a fost anunţat extrem de lent, extrem de târziu şi am pierdut cumva startul pentru vacanţe early booking, înscrieri timpurii, aşa cum le numim noi în România. (…) Estimăm undeva în jur de 30% procentul de renunţare la utilizare a tichetelor de vacanţă în forma lor actuală”, a precizat reprezentanta FPIOR.
Industria turismului, afectată de anunțul tardiv
Un alt factor agravant, potrivit Corinei Martin, este modul în care autoritățile au gestionat comunicarea acestui nou sistem: lipsa de transparență și întârzierile au compromis perioada de early booking, esențială pentru planificarea sezonului estival.

Federația subliniază că efectele unei astfel de măsuri se vor resimți direct în economia turismului autohton, având în vedere că 95% dintre turiștii care călătoresc în România sunt cetățeni români. Doar 5% sunt turiști străini, potrivit datelor FPIOR.
Această realitate face ca orice schimbare în comportamentul de consum al populației locale să aibă un efect imediat asupra hotelurilor, pensiunilor și agențiilor de turism din țară.
FPIOR cere măsuri de redresare și informare corectă
Ca reacție la noua situație, FPIOR a transmis luna trecută un ghid de informare privind utilizarea voucherelor de vacanță pe card, după adoptarea de către Guvern a mecanismului de decontare. Ghidul este destinat atât angajaților din sistemul bugetar, cât și operatorilor din turism, în încercarea de a diminua confuzia și de a salva, pe cât posibil, sezonul estival.
Totuși, oficialii din turism avertizează că efectele reducerii ar putea fi resimțite inclusiv în toamnă și iarnă, dacă nu vor fi luate măsuri compensatorii sau dacă nu se va reveni la o valoare mai atractivă a voucherelor.
Decizia Guvernului de a reduce valoarea voucherelor de vacanță
Decizia Guvernului de a reduce valoarea voucherelor de vacanță vine într-un context economic deja dificil, iar lipsa de predictibilitate în aplicarea măsurii riscă să se traducă printr-un recul serios în turismul românesc. În lipsa unor corecții rapide, hotelierii și operatorii din domeniu ar putea înregistra pierderi considerabile în acest sezon.
Pentru moment, semnalul tras de FPIOR este clar: bugetarii, în proporție semnificativă, își pierd interesul pentru un beneficiu care până recent era considerat o gură de oxigen pentru vacanțele în România. Rămâne de văzut dacă autoritățile vor reevalua măsura în fața presiunii din partea industriei ospitalității.