În cadrul podcastului, președintele OMD Mamaia-Constanța a prezentat proiectele care au ca scop atragerea turiștilor, atât din țară, cât și din străinătate. Acesta a prezentat rezultatele din anul precedent, dar a adus pe masa de discuții și obiectivele pentru următoarea perioadă. Invitatul a povestit și despre evenimentele care vor avea loc odată cu redeschiderea Cazinoului din Constanța, un important punct turistic.
Durata medie de cazare
Durata medie de cazare în stațiunea Mamaia este de 3 nopți per turist. Invitatul a precizat că aceste cifre sunt foarte bune, având în vedere trendurile naționale și internaționale.
„Obiectivul nostru este conservarea acestui rezultat. Ne-am interesat peste tot în lume, fiindcă noi mergem la târgurile internaționale și stăm de vorbă cu giganții din business. Durata medie a cazării în toată lumea scade. Chiar și în România se constată o scădere accelerată a acestei durate de cazare. Datorită tehnologiei, internetului, laptopurilor, tabletelor, telefoanelor, oamenii au dorința de a vedea cât mai multe locuri în zilele alocate de concediu și atunci își schimbă destinațiile.
Transportul este relativ ieftin față de ce știam noi odinioară. Se închiriază mașini, ai avioane low cost. Atunci, majoritatea oamenilor își iau o zi acolo, două zile dincolo, trei zile în altă parte, schimbă destinațiile. Zilele rezervate sunt din ce în ce mai puține. Noi de trei ani de zile stăm la cifra numărul 3, iar noi o considerăm o victorie. Un exemplu este Sibiul, care a căzut de la o medie de două nopți de cazare la 1,5 și se apropie de o noapte”, a explicat George Măndilă.
Mamaia, o stațiune pentru toate buzunarele
Mamaia este o stațiune cunoscută pentru varietatea de activități care pot fi desfășurate. Potrivit invitatului, această stațiune vibrantă are și un slogan pe măsură „Valuri de distracție”, ales în cadrul unui concurs național. Deși își are reputația de stațiune scumpă, cu prețuri care nu sunt accesibile tuturor, George Măndilă a contrazis acest zvon.
„Mulți spun că este o stațiune scumpă, dar nu este așa. Mamaia este o stațiune pentru toate buzunarele deoarece este prea mare pentru a se adresa doar celor cu bani. Mamaia are 8 kilometri lungime pe 670 de metri lățime, are 35.000 de locuri de cazare, se emit anual 800 de autorizații de funcționare, cu alte cuvinte, autorizații pentru comercianți. Sunt hoteluri de două stele și de cinci stele, avem localuri tip <împinge tava>, shaorma, kebab, dar există și restaurante foarte puternice, luxoase, pentru cei care își permit. Există o categorie de consumatori ai produselor de lux pe care noi nu îi putem ignora, iar oamenii aceștia au cerințe. Drept dovadă, în capătul stațiunii, prețurile sunt mai mari, dar locuri libere nu sunt”, a explicat invitatul.
George Măndilă a precizat că cererea pentru zonele de lux din stațiune este foarte mare, atât pentru turiștii din țară, cât și pentru cei din străinătate. „Au circulat imaginile cu celebrul bon de plată pentru un șezlong în Mamaia. Au zis cât este de scump, dar nu a întors nimeni telefonul să arate că existau 10-20 de rânduri pline la acele tarife. Există o cerere pe piață pe segmentul de lux, așa e peste tot. Oriunde ne-am duce, găsim o zonă luxoasă, găsim o zonă medie și o zonă mai puțin luxoasă. Din aceste motive, eu vă spun că sunt variante pentru toate buzunarele. Este prea mare ca să fie doar pentru o nișă”, a explicat acesta.
Tarife de cazare
Invitatul a explicat că în perioada 15 iunie-1 iulie, prețurile la cazări sunt mai reduse. Începând cu luna iulie cresc tarifele până în data de 20 august. Ulterior, până la finalul sezonului sunt prețuri accesibile. George Măndilă a oferit un exemplu de costuri pentru un sejur în Mamaia.
„O cameră cu pensiune completă pentru 2 persoane, la un hotel de 3 stele plus, ceea ce înseamnă condiții, piscină în fața hotelului, șezlong gratuit pe plajă, cred că putem plăti undeva la 600 de lei pe noapte. Dacă venim și cu copilul și adăugăm un pat suplimentar, prețul se duce undeva la 700 de lei. Acești sunt banii pe care îi plătești dacă cumperi vacanța în early booking, adică rezervi în octombrie, noiembrie, decembrie 2024 pentru vara lui 2025. Dacă rezervăm vacanța cu o săptămână înainte plătim mai mult, mai ales dacă o cumpărăm de la vreo agenție care își mai pune un adaos comercial de 15 până la 20%. Dacă rezervi din scurt poți suna direct la hotel. La hotelurile de două stele nu plătești mai mult de 180-250 de lei pe noapte cu mic dejun”, a precizat invitatul.
Satul de Vacanță
O altă atracție recomandată de George Măndilă este Satul de Vacanță, pentru programul folcloric și prețuri accesibile. „Sunt multe unități care au grijă de clienți în Satul de Vacanță. Prețurile sunt normale. Sunt foarte mulți oameni care au și program folcloric, fiindcă Satul de Vacanță asta era. Erau regiunile țării care prezentau o casă construită de niște meșteri artizani cu produse specifice și cu program folcloric aferent. Ei bine, în mileniul III nu se mai poate respecta această idee, dar sunt unii care au program folcloric, au produse tradiționale, sunt curați, au prețuri decente. Lângă Satul de Vacanță sau parte componentă a sa este și Luna Park, parcul de distracții. Prețurile nu sunt mari și cei mici se pot distra și bucura de mașinăriile specializate”, a explicat acesta.
Întregul podcast poate fi urmărit AICI .