Astfel, angajații din sectorul public se vor bucura de mai multe zile libere în cadrul acestui weekend prelungit. Cei care aleg să își ia o zi de concediu și vineri, 7 iunie, vor putea lega cele trei zile libere într-o minivacanță de patru zile, profitând de începutul verii pentru excursii la munte, la mare sau în city break-uri.
Bugetarii se bucură de trei zile libere de Rusalii în 2025
Sărbătoarea Rusaliilor, cunoscută și sub denumirile de Cincizecime sau Pogorârea Sfântului Duh, este celebrată la 50 de zile după Paște și marchează întemeierea Bisericii creștine. Conform Noului Testament, Duhul Sfânt s-a pogorât asupra apostolilor sub forma unor limbi de foc, determinându-i să vorbească în limbi necunoscute. În acel moment, apostolul Petru a ținut prima predică creștină, convertind și botezând peste 3.000 de oameni. În primele secole, întreaga perioadă de 50 de zile de la Paște până la Rusalii era considerată o perioadă de sărbătoare neîntreruptă, caracterizată de slujbe zilnice, interzicerea postului și rugăciuni în picioare.
Bisericile occidentale marchează această sărbătoare prin slujbe în care preoții și credincioșii poartă veșminte roșii, simbolizând limbile de foc. De asemenea, altarul este decorat cu o pânză roșie. În plan spiritual și religios, Rusaliile sunt și momentul în care se fac pomeni pentru cei decedați. În credința populară românească, Rusaliile sunt considerate spirite ale morților, iar tradiția include oferirea de alimente, farfurii și căni de pomană pentru sufletele celor trecuți în neființă.

În anul 2025 sunt în total 17 zile libere legale în România
În anul 2025 sunt în total 17 zile libere legale în România. Dintre acestea, 13 cad în timpul săptămânii și 4 în weekend. Printre următoarele sărbători legale se numără Ziua Copilului (1 iunie, duminică), Adormirea Maicii Domnului (15 august, vineri), Sfântul Andrei (30 noiembrie, duminică), Ziua Națională a României (1 decembrie, luni), precum și prima și a doua zi de Crăciun (25 și 26 decembrie, joi și vineri).
În plus, conform legislației în vigoare, persoanele care aparțin altor culte religioase recunoscute legal în România beneficiază de câte două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale proprii. În cazul în care angajatorii nu pot acorda zilele libere legale, angajații trebuie să fie compensați cu un spor la salariu de cel puțin 100% din salariul de bază. Nerespectarea acestor prevederi legale de către angajatori poate atrage amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.