Germania se află în pragul unei recesiuni! Blocajele din aprovizionare au efecte negative asupra celei mai mari economii din Europa

Într-un comunicat de presă, șeful previziunilor la Ifo, Timo Wollmershäuser, a declarat că blocajele de aprovizionare și cel de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus încetinesc economia Germaniei. De asemenea, acesta a mai spus că recuperarea puternică post-pandemie nu s-a materializat încă.

Ifo se așteaptă la o creștere în vara anului 2022, pe măsură ce valul patru al pandemiei va face mai puține infectări și blocajele de aprovizionare vor începe să se ușureze. Totuși, Ifo și-a redus previziunile pentru 2022 cu 1,4%, ajungând la 3,7%.

De asemenea, anunță Institutul de Cercetări Economice Ifo, inflația ar putea crește cu 3,1% în acest an și cu 3,3% anul viitor – depășind ținta Băncii Centrale Europene de 2%. În ceea ce privește prețurile de consum, acestea și-ar putea reveni de abia în 2023.

Perspectiva dură pe un fond epidemiologic nefavorabil

Previziunile Institutului de Cercetări Economice vine în contextul în care mai multe țări din lume se pregătesc deja pentru un posibil val de infectări cu varianta Omicron. Un noul val ar putea provoca mai multă presiune în ceea ce privește lanțurile globale de aprovizionare, în timp ce băncile centrale ar putea fi forțate să regândească planurile de retragere a sprijinului pentru economie.

În acest timp, situația epidemiologică din Germania nu este deloc un optimistă. Săptămâna trecută, autoritățile sanitare germane raportau cel mai mare număr de decese zilnice cauzate de COVID-19, cel mai mare număr din luna februarie, cu toate că țara se străduia să țină valul patru sub control.

Germania a luat adoptat mai multe măsuri anti-COVID la începutul lunii decembrie, printre ele numărându-se interzicerea accesului persoanelor nevaccinate în zonele publice aflate la interior – cu excepția celor esențiale precum supermarketuri și farmacii.

„Noile măsuri de izolare puse în aplicare pentru a opri răspândirea virusului vor avea probabil un impact mai redus asupra economiei față de valurile anterioare de COVID, nu în ultimul rând din cauza campaniilor de vaccinare pe scară largă”, a spus agenția în raportul său lunar pentru decembrie.

Creșterea cazurilor afectează recuperarea cererii globale de petrol

Pe lângă problemele deja expuse anterior, un nou val de cazuri de infectare ar încetini recuperarea cererii globale de petrol, avertizează Agenția Internațională pentru Energie.

Agenția a anunțat, marți, că previziunile privind cererea de petrol au fost reduse cu aproximativ 100.000 de barili pe zi atât pentru 2021, cât și pentru 2022, motivând că cele mai afectate vor fi călătoriile aeriene și combustibilul pentru avioane.

De asemenea, amintim că prețul țițeiului Brent, referință globală, a scăzut cu aproape 10 dolari pe baril, de la începutul lunii noiembrie, la sub 75 de dolari.

Cu toate acestea, Agenția Internațională pentru Energie spune că impactul asupra economiei va fi mai puțin grav decât valurile pandemiei de coronavirus.