Relația strânsă dintre TikTok și ByteDance are beneficii semnificative pentru operațiunile sale. Implicarea managerilor din China în operațiunile TikTok din SUA expune aplicația la vulnerabilități politice.

„A fi o companie chineză este cel mai mare atu al TikTok, dar și cel mai mare risc”, a declarat Ivy Yang, un analist tehnologic din China, fondator al firmei de consultanță Wavelet Strategy.

ByteDance a transferat manageri ai Douyin în SUA pentru a încerca să reproducă succesul TikTok

Între timp, Douyin, aplicația-soră a TikTok din China, este foarte profitabilă, iar ByteDance a transferat manageri ai Douyin în SUA pentru a încerca să reproducă succesul TikTok.

Actualii și foștii angajați TikTok spun că directorii chinezi, și nu CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, sunt cei care iau deciziile-cheie.

Experții spun că legăturile strânse dintre TikTok și ByteDance pun sub semnul întrebării posibilitatea ca TikTok să fie considerată o entitate separată, de aceea o potențială vânzare  este imposibilă, scrie restofworld.

Când inginerul chinez de software, Ben, s-a alăturat biroului TikTok din San Jose, în 2023, s-a simțit ca și cum ar fi venit la un job din țara sa natală. Toți oamenii, în afară de câțiva, erau chinezi. Angajații vorbeau mandarina și s-au adresat unul altuia cu ”tong xue” – un termen folosit pe scară largă în companiile chineze de tehnologie și care înseamnă „coleg de clasă”.

„TikTok este mai chinez decât eram obișnuit”

A fost surprins să constate că toate datele de pe Lark erau în mare parte în chineză. „A fost un șoc cultural invers”, a spus Ben, care a lucrat anterior la o companie americană. ”TikTok este mai chinez decât eram obișnuit”, spune el.

Campusul San Jose, de 658.000 de metri pătrați, în care lucrează Ben este în prezent cel mai mare birou TikTok din SUA, cu peste 4.000 de angajați. Echipa a fost construită în doar doi ani.

TikTok a crescut în popularitate în rândul adolescenților americani în timpul pandemiei, iar acum are 170 de milioane de utilizatori în SUA. Anul trecut, veniturile raportate de ByteDance aproape le-au egalat pe cele ale Meta, făcând din ea una dintre cele mai profitabile companii de tehnologie de internet din lume.

Pentru a evita presiunile politice, compania și-a redus conexiunile cu China

Dar în SUA, TikTok este afectat de acuzații de așa zisă cenzură și încălcări ale securității datelor.

Luna trecută, președintele american Joe Biden a semnat un proiect de lege care obligă ByteDance să vândă aplicația în termen de 270 de zile sau să părăsească SUA. TikTok s-a angajat să conteste legea.

Politicienii americani au susținut ani la rând interzicerea TikTok, invocând preocupări de securitate națională.

Pentru a evita presiunile politice, compania și-a redus conexiunile cu China. TikTok a numit directori non-chinezi, iar actualul său director executiv, Shou Zi Chew, are reședința în Singapore.

Compania și-a stabilit sediile în Singapore și Los Angeles și a mutat datele utilizatorilor din SUA pe serverele Oracle.

Cu toate acestea, zeci de angajați TikTok, actuali și foști, cu sediul în SUA care au vorbit sub protecția anonimatului de teama unor represalii din partea companiei, spun că legăturile TikTok cu ByteDance continuă mai departe decât ceea ce încearcă să pretindă compania.

Ei spun că directorii ByteDance, și nu Chew, sunt cei care gestionează departamentele cheie formate din mii de angajați TikTok din SUA.

În ultimii ani, managerii de la Douyin, aplicația-soră chineză a TikTok, au fost transferați în SUA pentru a ajuta la reproducerea succesului comercial al acestei aplicații. Sursele au oferit detalii suplimentare care se coroborează cu informații publicate de Forbes și The Wall Street Journal despre implicarea directorilor ByteDance în TikTok.

4000 – Numărul de angajați de la biroul TikTok din San Jose.

tiktok
SURSA FOTO: Dreamstime

Legăturile profunde dintre ByteDance și TikTok subliniază dificultatea de a separa cele două entități

Legăturile profunde dintre ByteDance și TikTok subliniază dificultatea de a separa cele două entități. De asemenea, înseamnă că o potențială cesionare ar putea priva TikTok de personalul cheie de tehnologiile chinezești.

Echipa lui Ben, de exemplu, lucrează la un element de bază al afacerii TikTok: monetizarea. Echipa, care are 3.000 de membri, optimizează fluxul de reclame afișate publicului pentru a crește rata de conversie de clic, stimulând astfel creșterea veniturilor.

Observatorii din industrie consideră monetizarea, precum și funcția de căutare puternică a TikTok și algoritmul de recomandare For You, drept unul dintre cele trei „sosuri secrete” ale aplicației.

Potrivit unei declarații din 2023 postate de TikTok pe site-ul său australian, compania susține că Chew supraveghează „toate deciziile cheie de zi cu zi și strategice”.

Într-o scrisoare din 2022 către legislatorii americani, TikTok a spus că ByteDance a jucat un rol în angajarea personalului-cheie la TikTok, dar compania a fost condusă de Chew.

În realitate, spun angajații, multe decizii strategice și de personal la TikTok provin de la directorii ByteDance.

Conducerea vorbește despre TikTok ca și cum ar fi fratele cu rezultate slabe

Pe plan intern, angajații și managerii numesc compania „ByteDance” și „TikTok” în mod interschimbabil, deoarece majoritatea echipelor tehnologice lucrează îndeaproape cu angajații Douyin din China.

Un inginer TikTok a declarat că estimează că echipele tehnologice, care includ ingineri software, manageri de produse și designeri de experiență de utilizator, au 40% până la 60% dintre membrii lor cu sediul în China.

„Deoarece Douyin are un succes atât de mare există o reacție nebunească de a spune, hei, trebuie să replicăm asta în străinătate. Conducerea vorbește despre TikTok ca și cum ar fi fratele cu rezultate slabe. Este clar că Douyin este favoritul părinților”, a declarat Chris Pereira, fondatorul companiei de consultanță iMpact, care consiliază firmele chineze cu privire la expansiunea globală.

Cu toate acestea, echipele TikTok care interacționează cu clienții, utilizatorii și organismele de reglementare americane au mai puțini angajați chinezi.

Echipa de securitate a datelor din SUA, înființată pentru a proteja datele utilizatorilor americani și a aborda preocupările de securitate națională americană, angajează exclusiv cetățeni americani sau rezidenți permanenți. Unele echipe noi de la TikTok lansate după 2022 sunt în totalitate din SUA.

Deși TikTok a obținut succes comercial la nivel mondial, Douyin eclipsează TikTok la capitolul venituri și rămâne cel mai mare generator de bani al companiei.

Aplicația, care este disponibilă numai în China, oferă acum totul, de la cumpărături până la livrarea de alimente și jocuri pe mobil.

Directorii din ByteDance citează adesea Douyin atunci când stabilesc obiective și strategii pentru TikTok.

„Conducerea vorbește despre TikTok ca și cum ar fi fratele cu rezultate slabe. Este clar că Douyin este favoritul părinților”, a spus un inginer senior de software.