TikTok, interzis în SUA?

Această lege impune grupului chinez ByteDance să cedeze activele TikTok din SUA până pe 19 ianuarie, sub amenințarea unei interdicții.

TikTok, ByteDance și un grup de creatori de conținut de pe TikTok s-au alăturat Departamentului de Justiție pentru a solicita Curții de Apel din Districtul Columbia să se pronunțe până pe 6 decembrie. Acest lucru ar permite solicitarea unei revizuiri la Curtea Supremă, în cazul în care este necesar, înainte de termenul limită al SUA.

Marți, un grup de creatori de pe TikTok a depus o acțiune pentru a bloca legea care ar putea interzice aplicația folosită de 170 de milioane de americani, afirmând că aceasta a avut „un efect profund asupra vieții americane”.

În săptămâna precedentă, TikTok și compania-mamă ByteDance au intentat un proces similar, susținând că legea încalcă mai multe aspecte ale Constituției SUA, inclusiv protecția libertății de exprimare prevăzută de Primul Amendament.

”În lumina numărului mare de utilizatori ai platformei TikTok, publicul larg are un interes semnificativ în soluţionarea promptă a acestei chestiuni”, au spus Departamentul de Justiţie al SUA şi petiţionarii TikTok.

Conform TikTok, prin intermediul unei proceduri rapide, contestația poate fi rezolvată fără a fi necesară solicitarea unor măsuri preliminare de urgență.

Legea, semnată de președintele Joe Biden pe 24 aprilie, acordă ByteDance un termen până pe 19 ianuarie pentru a vinde TikTok, altfel riscul unei interdicții planează asupra acesteia.

SUA vrea ca proprietatea din China asupra TikTok să înceteze

Casa Albă afirmă că dorește să încheie controlul chinez asupra TikTok-ului din motive de securitate națională, însă nu dorește interzicerea TikTok-ului în sine.

Părțile implicate au solicitat instanței să stabilească termenul pentru argumentele orale cât mai curând posibil în cadrul calendarului judiciar din luna septembrie.

Departamentul de Justiție a menționat că poate prezenta în instanță materiale clasificate pentru a susține justificările legate de securitatea națională.

Departamentul de Justiţie a declarat că legea TikTok ”abordează preocupările critice de securitate naţională într-un mod care este în concordanţă cu Primul Amendament şi cu alte limitări constituţionale”.

Ce spune legea

Legea interzice magazinelor de aplicații, cum ar fi Apple și Google Alphabet, să ofere aplicația TikTok și interzice serviciilor de găzduire pe internet să sprijine TikTok, cu excepția cazului în care ByteDance renunță la TikTok.

Legea a fost concepută din cauza îngrijorărilor exprimate de parlamentarii americani că China ar putea accesa date despre cetățenii americani sau i-ar putea spiona folosind aplicația. Aceasta a fost adoptată în mod covârșitor în Congres, la doar câteva săptămâni după ce a fost introdusă.