Primele livrări pentru testele de salivă urmează să ajungă săptămâna viitoare. Raed Arafat: Nu contractăm toată cantitatea

Raed Arafat a declarat, în cadrul unei conferințe de presă de vineri, că IGSU a făcut primele contract subsecvente pentru testele de salivă care ar urma să fie folosite în școli. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a precizat că nu va fi contractată toată cantitatea necesară deoarece ”vrem să vedem utilizarea lor și consumul lor”.

„IGSU a făcut primele contracte subsecvente. Deja unele firme ne anunţă că s-ar putea să întârzie cu livrarea, o să vedem care va fi situaţia. Nu contractăm toată cantitatea necesară care a fost discutată pentru că vrem să vedem utilizarea lor şi consumul lor. Aici sunt mai multe loturi şi poate IGSU, că ei le contractează şi intră în stocurile care se distribuie la şcoli după asta, vedem după nivelul de utilizare la câte mergem mai departe. Dacă vedem că se utilizează şi se aplică şi este ok, se contractează următoarele, dar dacă nu, aşteptăm să vedem că se consumă ce se cumpără”, a declarat secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Șeful DSU speră să nu existe întârzieri

Într-o altă ordine de idei, șeful DSU a declarat că speră ca aceste companii care fac livrările să nu anunțe că vor avea întârzieri.

„Primele contracte subsecvente au fost semnate şi în mod normal urmează să se livreze în cursul săptămânii care vine. În momentul în care se livrează, urmează noi să le distribuim către inspectoratele şcolare, care le vor distribui la şcoli. Metodologia a fost realizată de colegii de la Ministerul Sănătăţii. Dacă unele companii vor anunţa că o să aibă întârzieri, o să vedem, eu sper să nu ajungem la acest lucru pentru că de fiecare dată când se ajunge la un contract se insistă la companiile respective să fie cât mai serioase posibil şi să participe numai dacă pot livra. Dar vedem că în unele situaţii tot găsim unii care după ce semnează îţi spun: ştiţi, eu am o întârziere în livrare. Se trece la altul şi compania respectivă poate nu va mai putea livra şi se trece la alt contract subsecvent. O să stabilească juriştii pe baza contractelor care există”, a explicat şeful DSU.

Unde se va face testarea elevilor

Pe de altă parte, secretarul de stat în cadrul Ministerului Educației, Sorin Ion, a declarat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că școlile decid dacă testarea se va face în unitatea de învățământ.

„În aceeaşi modificare a ordinului comun s-au făcut precizări suplimentare cu privire la testarea elevilor. După cum bine ştiţi, au fost foarte multe discuţii în spaţiul public despre cine aplică aceste teste şi am să vă citez <<Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ decide dacă testarea cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se efectuează în unitatea de învăţământ sau la domiciliu sub supravegherea părintelui sau reprezentantului legal>>. Aşadar, este la opţiunea fiecărei şcoli, în funcţie de specificul sau disponibilitatea cadrelor didactice din acea unitate, fără a se impune acest lucru. (…) În paralel cu modificările la ordinul comun, Ministerul Sănătăţii va publica în acelaşi timp în acelaşi Monitor Oficial şi procedura de administrare a testelor rapid antigen. Nu intru aici în amănunte, sunt termeni mai mult tehnici”, a precizat secretarul de stat din Ministerul Educaţiei.

Amintim că în data de 9 octombrie 2021, Comitetul Național pentru Situații de urgență a aprobat achiziționarea a 70 de milioane de teste rapide de salivă pentru depistarea coronavirusului în rândul elevilor.