Vești bune pentru cei care nu au apucat încă să își plătească contribuțiile pentru unele servicii medicale. Potrivit ultimelor informații, în ședința de joi, Guvernul urmează să prelungească printr-o ordonanţă de urgenţă, până la 1 iulie, termenul de aplicare a prevederilor cu privire la contribuţia personală care poate fi plătită de asiguraţi pentru unele servicii medicale.

Decizia luată de Guvern vine în condiţiile în care aceştia optează ca acestea să fie acordate de furnizori privaţi aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

În aelași timp, prin acelaşi proiect de OUG se va reglementa stabilirea, începând cu trimestrul al doilea al acestui an, a unor măsuri în sistemul de asigurări sociale de sănătate prin care să se asigure tranziţia spre o situaţie similară celei anterioare contextului pandemic.

“Prin aceste măsuri se urmăreşte deopotrivă asigurarea unei sustenabilităţi financiare a furnizării serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale, pentru justificarea cheltuielilor şi pentru realizarea unui control al costurilor în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, preîntâmpinându-se apariţia unor disfuncţionalităţi majore în asigurarea accesului bolnavilor la serviciile medicale preventive şi curative”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Ce proiect de lege va mai aproba Guvernul

Totodată, în ședința de joi urmează să fie aprobat şi un proiect de lege pentru ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind coproducţia cinematografică (revizuită), deschisă spre semnare la Rotterdam la data de 30 ianuarie 2017 şi semnată de România la Strasbourg, la 19 ianuarie 2021.

De asemenea, un alt proiect de lege supus aprobării în Guvern se referă la stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei energetice. Mai exact, potrivit prevederilor proiectului de lege, măsurile de protecţie socială pot fi financiare şi non-financiare şi se finanţează din bugetul de stat, din bugetele locale sau din fonduri europene.

În același timp, pe agenda şedinţei Executivului figurează şi o serie de proiecte de hotărâri privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi, iar în aceași reuniune urmează să fie decisă, printr-un memorandum, aprobarea raportului negocierii Contractului de finanţare (COVID-19 – Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi) dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 250 milioane euro.

De menționat este faptul că, tot în cadrul ședinței de joi, Guvernul ar urma să adopte şi o hotărâre referitoare la noi restricţii privind combaterea pandemiei de COVID-19, după ce, în prealabil, CNSU va adopta o serie de propuneri în acest sens.