Guvernul a aprobat, miercuri, 10 martie, prelungirea programului IMM Invest pentru 2021. Conform premierului Florin Cîțu, care a participat la o conferință de presă după ședința Executivului, acesta include şi programul Agro Invest destinat fermierilor. Potrivit acestuia, este pregătit plafon de un miliard de lei.

Anunțul făcut de premierul Florin Cîțu

“În şedinţa de guvern de astăzi a fost aprobat programul IMM Invest, prelungirea pentru 2021, care include şi programul Agro Invest destinat fermierilor. Anul trecut, când am implementat IMM Invest, au fost mai multe probleme şi am văzut nevoia de a crea un program special pentru fermieri, cu un plafon de un miliard de lei. Înţeleg că suma este aproape solicitată deja şi dacă este un program de succes, aşa cum este şi IMM Invest, vom avea grijă să suplimentăm suma”, a transmis Florin Cîţu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Pe agenda ședinței Guvernului de miercuri aparea un proiect de ordonanță de urgență ce prevede modificarea IMM Invest pentru înființarea unui subprogram denumit Agro IMM Invest. Prin acesta se acordă un grant suplimentar pentru beneficiarii din agricultură.

Ce prevede proiectul

Proiectul de ordonanţă de urgenţă aprobat prevede modificarea şi completarea OUG 110/2017 privind Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie – IMM Invest România, precum şi pentru modificarea şi completarea Schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobată prin art. II din OUG 42/2020.

În nota de fundamentare a actului normativ se arată: „Comparativ cu programul IMM Invest România, unde beneficiarii ce activează în domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar pot primi garanţii de stat şi subvenţionarea pe o perioadă de 8 luni a dobânzilor şi integrală a comisioanelor de administrare şi de risc, prin subprogramul Agro IMM Invest este acordat suplimentar un grant în valoare de 10% din creditul acordat”.

„Decizia de a acorda un grant beneficiarilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorul alimentar are în vedere importanţa deosebită pe care o au aceste ramuri de activitate în asigurarea securităţii alimentare în condiţiile restricţiilor de circulaţie extraordinare impuse ca urmare a pandemiei cu virusul SARS- CoV- 2”, se spune în document.

Totodată, în şedinţa de guvern, printr-o ordonanţă de urgenţă, vor fi aduse o serie de modificări la „Programul IMM Factor – Produs de garantare a creditului comercial şi a Schemei de ajutor de stat asociate acestuia”.