Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri că investițiile nete în economie au crescut în 2020. Acesta afirmă că s-a reușit „imposibilul” și a arătat că „e posibil să creşti investiţiile chiar dacă economia trece prin cea mai mare criză economică”. Premierul adaugă că în 2021 investiţiile susţinute de buget cresc cu peste 8 miliarde lei, după cum transmite news.ro.

„Am reuşit imposibilul! În 2020 investiţiile nete în economie au crescut! Am spus din prima zi de mandat că o economie liberală, o economie care produce bunăstare pentru TOŢI românii, se bazează pe investiţii. Anul trecut am arătat că e posibil să creşti investiţiile chiar dacă economia trece prin cea mai mare criză economică din ultima sută de ani.

Investiţiile au fost cele care au permis plata salariilor crescute din sectorul bugetar la timp, plata pensiilor crescute la timp, plata şomajului tehnic pentru 1.4 milioane de români. Dar mai ales investiţiile au fost cele care au menţinut locurile de muncă şi, astfel, România a avut cea mai mare creştere economică din UE”, a scris, miercuri, pe Facebook, Florin Cîţu.

Investițiile vor ajunge la un nivel record în 2021

Premierul afirmă că în acest an investițiile vor ajunge la un nivel record și adaugă că „o economie liberală încurajează şi susţine investiţiile”.

„În 2021 accelerăm lucrurile, iar investiţiile susţinute de buget cresc cu peste 8 miliarde lei, la un nivel record din ultimii 30 de ani, de 62 miliarde lei. România, în sfârşit, merge în direcţia bună pentru toţi românii”, a mai afirmat premierul.

Institutul Naţional de Statistică (INS) transmite miercuri că investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 106,195 miliarde de lei în 2020, în creştere cu 0,1%, comparativ cu anul 2019.

Potrivit sursei citate, creştere s-a înregistrat la lucrările de construcţii noi cu 9,3%. Scăderi s-au înregistrat la alte cheltuieli cu 10,5% şi la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 8,8%.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea