Tensiuni în Africa de Sud! Un război civil riscă să pornească după arestarea fostului președinte

Pentru a ține situația sub control a fost mobilizată Armata alături de Poliție. Aceștia păzesc mall-urile și alte clădiri luate în vizor de grupurile de vandali.

Arestarea fostului președinte Jacob Zuma i-a făcut pe susținătorii acestuia să pună stăpânire pe străzi. Aceștia au intrat în diferite magazine și au luat tot ce le-a picat în mână, de la îmbrăcăminte, la produse electrocasnice.

Din păcate, 10 oameni și-au pierdut viața după ce au fost călcați în picioare într-o busculadă care s-a produs în urma unui jaf. Unele cartiere arată tragic, clădirile avâns geamurile spulberate. În ceea ce privește magazinele, acestea arată de parcă au fost lăsate în paragină.

Mai mult decât atât, localnicii spun că trăiesc cu teama ca nu cumva vandalii să intre peste ei în case și să le dea foc. Regretabil este faptul că anumite familii deja au trecut prin această experiență și au rămas pe stăzi. Aceștia spun că nu se pot opune vandalilor de teamă că vor fi uciși.

De la ce au pornit violențele

Protestele, care au izbucnit săptămâna trecută, au început după ce fostul președinte, Jacob Zuma, a fost arestat și condamnat la 15 luni de închisoare pentru sfidarea Justiției.

Susținătorii lui spun că nu va exista pace în Africa de Sud până când acesta nu va fi eliberat. Cu toate acestea, autoritățile spun că dacă violențele nu vor înceta, numeroase orașe riscă să rămână  fără mâncare şi medicamente în plină pandemie de coronavirus.

”Nicio supărare sau nemulţumire personală nu le dă dreptul oamenilor să jefuiască, să vandalizeze, să se comporte după bunul plac şi să încalce legea.”, spune Bheki Cele, ministrul de Interne.

Sursa foto: captura YouTube