Situație fără precedent în Africa de Sud. Încarcerarea fostului preşedinte Jacob Zuma, a dus la un val de nemulțumiri în rândul populației. Potrivit Reuters, mai multe persoane s-au ciocnit în cursul zilei de marți cu poliţia şi au devastat sau incendiat malluri în oraşe din Africa de Sud.

Totodată, sursa citată mai precizează că zeci de oameni ar fi murit în cele mai grave violenţe declanşate în ultimii ani în această ţară. De menționat este faptul că protestele care au urmat arestării lui Zuma, săptămâna trecută, s-au extins în jafuri şi în revărsarea furiei generale din cauza greutăţilor şi a inegalităţilor care persistă la 27 de ani de la sfârşitul apartheidului.

În același timp, sărăcia a fost exacerbată de restricţiile sociale şi economice severe care vizează blocarea răspândirii Covid-19.

În acest context, oficialii de securitate au declarat că guvernul lucrează pentru a opri extinderea violenţelor şi a jafurilor. Acestea s-au răspândit de la casa lui Zuma din provincia KwaZulu-Natal până la cel mai mare oraş din ţară, Johannesburg şi provincia Gauteng, şi până la oraşul port Durban de la Oceanul Indian.

Africa de Sud cere eliberarea lui Jacob Zuma

De asemenea, soldaţii au fost trimişi pe străzi pentru a încerca să stăpânească tulburările. Amintim faptul că haosul din Africa de Sud vine după ce Zuma, în vârstă de 79 de ani, a fost condamnat luna trecută pentru că a sfidat o decizie a curţii constituţionale de a depune mărturie într-o anchetă de investigare a corupţiei la nivel înalt în cei nouă ani de mandat ai săi, până în 2018.

Totodată, el se confruntă cu proces într-un caz separat pentru acuzaţii, care includ corupţie, înşelăciune şi spălare de bani și a pledat nevinovat în instanţă în luna mai.

O reacție în acest sens a venit din partea Fundaţiei Zuma a declarat că nu va exista pace în Africa de Sud până când fostul preşedinte nu va fi eliberat din închisoare.