Scandal diplomatic la nivel înalt între Spania și Argentina

Spania a anunțat marți retragerea definitivă a ambasadoarei sale din Argentina, în urma unui conflict diplomatic provocat de comentariile făcute la Madrid de președintele ultra-liberal argentinian Javier Milei la adresa premierului socialist spaniol Pedro Sanchez și a soției acestuia, conform relatărilor agențiilor Reuters și EFE.

Într-o vizită neoficială în Spania la invitația partidului spaniol de extremă dreapta Vox, la sfârșitul săptămânii trecute, Milei a susținut un discurs virulent împotriva socialismului, descriindu-l pe premierul Sanchez drept un politician „de cea mai joasă speță” și pe soția acestuia drept „coruptă”, fără a-i numi direct.

„Elitele mondiale nu îşi dau seama cât de distructive sunt ideile socialismului. Ele nu-şi dau seama de tipul de societate şi de ţară pe care-l pot produce, de tipul de oameni agăţaţi de putere şi de nivelul de abuzuri pe care-l generează”, a spus Milei.

Declarația a fost făcută la Convenția „Europa Viva 24”, un eveniment desfășurat în capitala Spaniei, la care au participat partide suveraniste europene și la care el a fost invitat special. Întâlnirea a fost organizată de partidul spaniol Vox și a fost criticată de premierul socialist Pedro Sanchez.

„Când aveţi o femeie coruptă, vă murdăriţi şi aveţi nevoie de cinci zile de reflecţie”, a mai spus preşedintele argentinian.

El a făcut referire la soția premierului Sanchez, Begona Gomez, pe numele căreia un tribunal din Madrid a deschis în aprilie un dosar de corupție și trafic de influență. Cazul a fost clasat la scurt timp de Parchetul din Madrid din lipsă de probe. După deschiderea dosarului, premierul Sanchez anunțase că își suspendă activitatea pentru o perioadă de reflecție asupra rămânerii în fruntea guvernului, hotărând în cele din urmă să rămână în funcție.

„Cuvintele extrem de grave rostite astăzi de dl. Milei la Madrid merg dincolo de orice tip de diferenţe politice şi ideologice”, a reacţionat duminică ministrul spaniol de externe, José Manuel Albares.

În aceeași zi, el a anunțat retragerea până la noi ordine a ambasadoarei Spaniei de la Buenos Aires și i-a cerut președintelui Argentinei să prezinte public scuze Spaniei.

Milei s-a simțit agresat de premierul spaniol

La întoarcerea în Argentina, Milei a declarat că în vizita sa în Spania a „făcut surf peste un val de lacrimi socialiste”, în timp ce guvernul său a transmis că nu va prezenta scuze Madridului, în contextul în care ambasadorul Argentinei la Madrid a fost convocat la Ministerul de Externe spaniol pentru a i se cere scuze. În primul său interviu după revenirea în țară, președintele argentinian a afirmat că s-a simțit „agresat” de premierul spaniol, reafirmând că nu are nicio intenție să prezinte scuze acestuia.

Prin urmare, ministrul de externe spaniol a anunțat marți, după o ședință de guvern, retragerea definitivă a ambasadoarei Spaniei de la Buenos Aires, urmând ca ambasada Spaniei în Argentina să fie condusă de acum înainte de un însărcinat cu afaceri.

„Pentru cine doreşte să audă, colaborarea este mereu mai puternică decât confruntarea”, a spus ministrul José Manuel Albares.

El a adăugat că „instituțiile spaniole nu fac politică, și cu atât mai puțin politică externă, prin tweet-uri și nici nu participă la vreun „show””.

Într-o declarație acordată prin telefon postului argentinian La Nación+ la scurt timp după acest anunț, președintele Milei a descris decizia guvernului spaniol de retragere a ambasadoarei de la Buenos Aires drept o „absurditate” și i-a sugerat premierului Sanchez să își găsească „un avocat bun pentru soția sa”.

Retragerea ambasadoarei spaniole este „o absurditate specifică unui socialist arogant”.

„Aceasta pătează imaginea internaţională a Spaniei şi sunt atât de aroganţi încât au impresia că ei sunt Statul şi că nimeni nu le poate spune nimic”, a continuat Milei, cu referire tot la guvernul premierului Sanchez.

El a promis că Argentina nu va răspunde Spaniei în mod reciproc, astfel că ambasadorul argentinian în Spania va rămâne în funcție.