Spania şi-a rechemat ambasadorul din Argentina, în urma declaraţiilor făcute de Javier Milei

Spania și-a rechemat ambasadorul de la Buenos Aires pentru consultări, duminică, în urma declarațiilor făcute de președintele argentinian Javier Milei (foto) despre soția premierului spaniol Pedro Sanchez.

Totul a avut loc în timpul unui miting al dreptei radicale la Madrid, potrivit Reuters.

Javier Milei a numit-o „coruptă” pe Begona Gomez, soția prim-ministrului spaniol, în cadrul unui miting organizat de Vox la Madrid, la care au participat și aliații internaționali ai partidului spaniol.

Ministrul de Externe al Spaniei, Jose Manuel Albares, a declarat că așteaptă scuze din partea președintelui argentinian.

Alți miniștri spanioli au criticat și ei discursul lui Javier Milei. Preşedintele Argentinei a caracterizat socialismul drept „blestemat și cancerigen”. Premierul Pedro Sanchez conduce Partidul Socialist Spaniol.

„Prin comportamentul său, Milei a adus relația dintre Spania și Argentina în cea mai gravă stare din istoria recentă”, a transmis Jose Manuel Albares într-un mesaj video.

Președintele argentinian și-a încălcat nu doar protocolul diplomatic în timpul vizitei sale, ci și normele de conduită, prin refuzul său de a se întâlni cu Regele Felipe și premierul Sanchez. În schimb, a ales să-și promoveze cartea alături de liderul Vox, Santiago Abascal, la un miting al partidului acestuia.

„Elitele mondiale nu îşi dau seama cât de distructive sunt ideile socialismului. Ele nu-şi dau seama de tipul de societate şi de ţară pe care-l pot produce, de tipul de oameni agăţaţi de putere şi de nivelul de abuzuri pe care-l generează. (…)

Când aveţi o femeie coruptă, vă murdăriţi şi aveţi nevoie de cinci zile de reflecţie”, a declarat preşedintele Javier Milei la Convenţia „Europa Viva 24”.

Referirea la femeia coruptă era în direcţia soţiei premierului Sanchez, Begona Gomez, pe numele căreia un tribunal din Madrid a deschis în aprilie un dosar de „corupţie” şi „trafic de influenţă”.

Şeful diplomaţiei din UE a reacţionat imediat la atacurile lui Milei

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a condamnat ferm această acțiune, subliniind într-o postare pe rețelele sociale că „atacurile împotriva membrilor de familie ai liderilor politici nu își au locul în cultura noastră”.

În aprilie, un tribunal municipal a anunțat că investighează acuzațiile de trafic de influență și corupție în afaceri îndreptate împotriva soției premierului Pedro Sanchez, Begona Gomez.

Aceste acuzații au fost formulate într-o plângere depusă de activiștii anticorupție din cadrul organizației Manos Limpias (Mâini Curate).

În ciuda acestor acuzaţii, procurorii din Madrid au anunțat că vor solicita clasarea cazului, invocând lipsa de probe.