Tensiunile dintre SUA și Iran escaladează de la o zi la alta. Presa iraniană a anunțat luni că 17 persoane suspectate că ar fi lucrat pentru CIA au fost capturate, unele dintre acestea fiind condamnate la moarte.

”Regimul iranian are un istoric plin de minciuni … aşa că aş avea dubii în ceea ce priveşte anunţurile Iranului despre măsuri pe care le-au luat”, a afirmat Pompeo într-un interviu acordat Fox News. Pompeo a refuzat să comenteze privind cazuri concrete, însă a adăugat: ”Există o listă lungă cu americani pe care încercăm să îi aducem acasă din Republica Islamică Iran”.

La rândul său, președintele american, Donald Trump, a scris luni pe Twitter că relatările privind capturarea unor spioni CIA de către forțele iraniene reprezintă miciuni și propagandă a unui ”regim religios în cădere”.

”Relatările privind capturarea unor spioni CIA de către Iran sunt false. Zero adevăr. Doar mai multe minciuni și propagandă promovată de un regim religios în cădere, care nu știe ce să facă. Economia lor este moartă și va fi și mai rău”, a adăugat el.

Ministerul iranian al Informaţiilor, citat de televiziunea naţională, a anunţat că a destructurat o reţea de spioni CIA şi a arestat 17 suspecţi, care erau angajaţi ”în sectoare sensibile” sau în activităţi private legate de aceste sectoare, a spus el, fără să facă alte precizări.

Acest anunţ intervine într-un context ”exploziv” între Iran şi Statele Unite, la un an după retragerea americană din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi în contextul în care tensiunile se intensifică zi de zi la Golful Persic.