Începând cu 2019, locuitorii Sectorului 2 din București vor plăti cea mai mare taxă de salubritate. În urma votului din ședința de Consiliu General, noul tarif, în vigoare de la 1 martie. Astfel, de la 100 de lei pe an, această taxa va crește la 159 de lei pe an, din care se va plăti în 2019 doar 129 de lei, în timp ce restul urmează să fie subvenționat de primărie.

Totul s-a decis în ședință

Consiliul Local al sectorului a aprobat, în ședința din luna decembrie, un proiect de hotărâre care prevede modificarea valorii taxei de salubritate pe care să o plătească locuitorii sectorului pentru ridicarea gunoiului. 

În timp ce în 2018 omaneii plăteau direct la operatorul de salubritate 8,46 de lei pe lună, adică aproximativ 100 de lei pe an, începând cu 1 martie 2019, taxa de habitat anuală pe care orice locuitor din sectorul 2, nou-născut sau pensionar, va trebui să o plătească va fi de 159 de lei. 

Prin aceeași HCL, această taxă va fi subvenționa de la buget cu 30 de lei/ persoană. 

Drept exemplu, dacă facem un calcul pentru o familie cu doi adulți și doi copii, costul salubrității ar fi de 51,6 lei pe lună, adică 516 lei pe an, ajungând să fie cea mai mai mare din București. 

Cât plătesc bucureștenii pentru gunoi în 2019. Sectoarele în care nu există taxe

În sectorul 1, locuitorii nu plătesc niciun ban operatorului de salubritate pentru ridicarea gunoiului, fiind suportată de Consiliul Local Sector 1. Zero este și plata pentru gunoi în sectorul 3, unde Robert Negoiță a oprit, după 19 ani, contractul cu firma Rosal. Primăria prestează acum acest serviciu prin propria direcție. Primăria Sectorului 4 a revenit la un operator privat de salubrizare după ce aproape doi ani a făcut curățenie cu propria firmă. Locuitorii din sector plătesc 5,03 lei/ persoană/ lună companiei Rosal pentru ridicarea gunoiului. Și primarul Daniel Băluță mărise taxa în Sectorul 4, dar instanța a decis definitiv anularea hotărârii care stabilea majorarea taxei până la 12 lei/ persoană/ lună, pentru persoanele fizice. Pentru persoanele juridice, taxa ar fi fost de 80 de lei. În sectorul 5, taxa este de 8,46 de lei lunar, de persoană, în timp ce în sectorul 6, taxa este zero pentru colectare selectivă, scrie Libertatea.