„Am cerut ca proiectul de Lege privind taxa auto să fie adoptat în Guvern până la începutul sesiunii parlamentare. Deci, săptămâna aceasta, cel târziu săptămâna viitoare va fi aprobat’, a menţionat Borbely. Proiectul de lege privind modificarea taxei auto, postat pe site-ul Ministerului Mediului și Pădurilor (MMP), prevede introducerea unei metode de calcul care să permită taxarea „corectă şi reală” a poluatorilor, bazată pe cantitatea de emisii cu impact asupra mediului produsă de aceştia, ajungându-se astfel la reducerea taxei cu circa 30% faţă de situaţia actuală. Totodată, posesorii de autovehicule echipate cu motor diesel prevăzute cu filtru de particule vor plăti o taxă auto cu 25% mai mică.
Pe de altă parte, pentru maşinile înscrise în România înainte de anul 2007 va trebui plătită o taxă auto cu ocazia primei tranzacţii, singurele autovehicule scutite de la plată fiind cele încadrate în categoria mașinilor istorice sau cele acordate instituţiilor publice de către guverne străine sau organizaţii internaţionale şi organisme nonprofit sau de caritate, se precizează în Proiectul de lege. Potrivit documentului, atunci când persoana care solicită înmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate asupra autovehiculului nu poate face dovada datei primei înmatriculări a autovehiculului, taxa se calculează în funcţie de anul fabricaţiei.
La capitolul restituirii diferenţei de taxă deja achitată, se arată faptul că pot solicita acest lucru cei care au plătit taxa auto mai mare între iulie 2008 şi momentul actual.

Sursa: Agerpres
Citește și: Noua taxă pe poluare, alt scenariu pentru aceeaşi reprezentație