Comisia Europeană (CE) a transmis României o scrisoare de somare în cazul taxei auto, prima etapă a procedurii de încălcare a dreptului comunitar, cerând modificarea legislaţiei în domeniu pe considerentul că sistemul actual creează o discriminare şi protejează industria internă de autovehicule noi.

Comisia Europeană consideră că prevederile legislaţiei româneşti, conform cărora taxa pe poluare se suspendă pentru anumite autovehicule, însă creşte pentru anumite maşini de ocazie provenite din alte state membre ar putea duce la discriminarea acestor maşini de ocazie, protejând industria naţională a autovehiculelor noi, a anunţat Executivul de la Bruxelles.

Autorităţile au termen două luni să ia măsuri

Solicitarea de modificare a legislaţiei taxei auto a fost transmisă sub forma unei „scrisori de somare”, prima etapă a procedurii de încălcare a dreptului comunitar, CE avertizând că, dacă nu primeşte un răspuns satisfăcător în termen de două luni, poate trece la a doua etapă a procedurii, de emitere a unui aviz motivat, şi, în final, poate prezenta cazul în faţa Curţii de Justiţie.

Conform legislaţiei actuale, autovehiculele din categoria EURO 4, cu o capacitate cilindrică de cel mult 2.000 cmc sunt scutite de plata taxei pe poluare dacă se înmatriculează pentru prima dată în orice stat din Uniunea Europeană în perioada 15 decembrie 2008 – 15 decembrie 2009.

Actuala taxă are caracter protecţionist

„Comisia a primit un număr foarte mare de plângeri în urma acestor modificări din legislaţia românească. Comisia sprijină măsurile politice care urmăresc promovarea maşinilor mai puţin poluante. În calitate de gardian al tratatelor însă, Comisia trebuie să se asigure că aceste măsuri sunt compatibile cu dreptul comunitar. Din acest punct de vedere, modul în care este formulată legislaţia românească pare a avea un efect protecţionist la nivelul industriei naţionale a autovehiculelor noi”, precizează Comisia Europeană.

În conformitate cu jurisprudenţa constantă a Curţii de Justiţie Europene, statele membre pot prevedea taxarea diferenţiată a unor produse similare, cu condiţia ca aceasta să se bazeze pe criterii obiective şi să nu aibă ca efect protejarea producţiei naţionale. În opinia Comisiei, criteriul „primei înmatriculări” nu este o cerinţă pe deplin obiectivă, deoarece nu ţine seama de „calitatea intrinsecă” a maşinilor, ceea ce poate condduce la discriminarea maşinilor de ocazie provenite din alte state membre.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi APIA: „O nouă modificare a taxei auto va aduce o brambureală totală”.