„Taxa pentru salariul minim garantat” care apare de câteva săptămâni pe nota de plată a provocat comentariile clienților.
Totul a pornit de la o notă de plată a unui restaurant pe care, pe lângă sumele aferente produselor consumate, a fost inclusă și o „taxă pentru salariu decent”, scrie dailydot.com/news
Taxa ascunsă care a generat revoltă. Utilizatorul @ant.really.do.this a întrebat pe Threads: „Ce naiba e o taxă pentru salariu decent?” și a distribuit o fotografie a unei note de plată de la un restaurant din Los Angeles pe care scria „Taxă pentru salariu decent (18,00%)”.
”Taxa pentru un salariu decent”, adăugată la nota de plată
În partea de jos a chitanței era o explicație a taxei, fiind scris „Taxă pentru salariu decent de 18% adăugată la fiecare notă de plată la masă. Această taxă ajunge direct în salariile personalului și oferă un salariu decent echipei noastre. Dacă alegeți să dați bacșiș, bacșișurile sunt împărțite între cei din echipă. Mulțumesc!”
Postarea s-a răspândit rapid pe subreddit-ul r/EndTipping, unde oamenii au pornit dezbateri aprinse despre existența acestei taxe.
Ce este taxa ”secretă”
Restaurantul Luna, unde s-a emis această notă de plată, a explicat ce face această taxă suplimentară. Conform șefilor restaurantului, acesta este modul prin care se vrea schimbarea dezechilibrului dintre angajații care primesc bacșiș și cei care nu primesc bacșiș: ”Dorim „să eliminăm acest decalaj pentru a oferi un trai mai sustenabil angajaților noștri harnici”.
”Taxă administrativă” sau „taxă de serviciu”
Modul în care restaurantele aplică aceste taxe diferă foarte mult, unele referindu-se la ele ca la o „taxă administrativă” sau „taxă de serviciu”.
Potrivit EBSCO, conceptul de restaurant ”fără bacșiș” devine din ce în ce mai comun. Restaurantele încearcă să găsească o modalitate de a elimina decalajul dintre angajații lor.
„În loc să se bazeze pe bacșișuri pentru venituri, aceste unități oferă de obicei salarii mai mari angajaților, finanțând această creștere, fie printr-o taxă de serviciu fixă, fie prin prețuri mai mari în meniu”, explică EBSCO.
Raportul adaugă că eliminarea bacșișurilor din ecuație creează un mediu de lucru mai bun. Acest lucru se datorează, parțial, naturii subiective a bacșișurilor și modului în care clienții decid să lase bacșiș.
Reacții la ”taxa pentru salariul decent”
Persoanele din subreddit-ul r/EndTipping s-au opus taxei apărute din senin pe nota de plată numind-o ”o taxă ascunsă”. Mulți oameni au spus că restaurantele ar trebui pur și simplu să mărească prețurile, în loc să adauge un comision procentual la nota de plată.
„Dacă acest lucru nu ar fi fost anunțat clar de la început, ar fi fost un refuz categoric din partea mea”, a scris u/Chicken_shish.
u/couchtater12 a avut o opinie despre cum vrea să gestioneze taxa. Mai exact, să nu o plătească:
„Dacă aflu despre asta doar la sfârșitul mesei (pe nota de plată), va fi un refuz categoric din partea mea. Aș plăti nota în numerar, cu suma din bon, minus 18%. Este responsabilitatea angajatorului să ofere angajaților săi un salariu decent și punct”, a scris el.