„Decizia CCR nu e surprinzătoare şi, indiferent dacă poate fi sau nu pentru unii surprinzătoare, ceea ce este de făcut acum nu mai este de comentat în privinţa ei, ci respectarea deciziei CCR de către preşedinte. Şi preşedintele are de făcut aici un lucru foarte rapid, nu să stea foarte mult pe gânduri, ci să îi ceară lui Orban să îşi depună mandatul, pentru a putea trece la consultări şi a găsi cât mai repede o soluţie de premier. Sigur că are la dispoziţie mai departe două soluţii: fie un premier din partea PNL, care îşi va dori şi acela probabil tot alegeri anticipate, fie o soluţie responsabilă de premier independent care să conducă guvernul până la viitoarele alegeri la termen, având în vedere că situaţia economică se degradează, cursul leului este afectat, dar cel mai grav este riscul acestei difuzări de coronavirus în România. Şi în faţa unei astfel de situaţii premergătoare unei crize, care este previzibilă, deciziile trebuie luate rapid şi responsabil”, a afirmat Tăriceanu, luni, la Digi 24, potrivit agerpres.ro

Conflict juridic între preşedinte şi Parlament

Curtea Constituţională a României a stabilit luni că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL, Ludovic Orban, în funcţia de premier, au precizat oficiali ai CCR, conform sursei menționate.

Potrivit surselor citate, preşedintele Klaus Iohannis trebuie să facă o nouă nominalizare pentru funcţia de premier. Curtea a constatat, în acord cu Decizia nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou guvern.