Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că moțiunea de cenzură care va fi depusă de PSD, în urma faptului că Executivul și-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, are șanse foarte mari să treacă.

Tăriceanu consideră că și odată cu ea și Guvernul va fi dărmat.

”Nu, noi am spus că susținem alegerea primarilor în două tururi, am cerut-o. Deci nu pot să votez, partidul meu și cu mine, nu putem să votăm o moțiune care să împiedice trecerea la alegerea primarilor în două tururi. De aceea nu ne asociem acestei moțiuni de cenzură.

Părerea mea este că, din calculele pe care le văd, moțiunea de cenzură are foarte multe șanse să treacă și alegerea primarilor în două tururi va rămâne numai un deziderat”, a declarat Tăriceanu, joi seară la TVR 1, întrebat despre cum comentează faptul că Marcel Ciolacu a spus că ALDE reprezintă „soluția imorală” în contextul moțiunii, partid căruia îi e frică de alegerile anticipate.

 

Orban nu va mai fi premier

 

În ceea ce privește varianta asumării responsabilității pe alegerea primarilor în două tururi și nu cea a OUG, liderul ALDE a spus că în a doua variantă Klaus Iohannis nu îl mai putea numi premier pe Ludovic Orban.

„Foarte simplu. Vor să provoace. PNL nu avea interesul să provoace alegerile anticipate prin demisia Guvernului Orban, pentru că atunci președintele era obligat să numească un alt premier, din rândul membrilor Guvernului. Deci dl premier Orban ar fi trecut pe margine. Ca să evite această situație, au mers pe această formulă a asumării răspunderii, care are și avantajul că provoacă PSD la depunerea unei moțiuni de cenzură.

Eu văd posibilitatea unor defecțiuni și într-o parte și într-alta. La PNL eu văd parlamentari care nu sunt încântați cu ideea alegerilor anticipate”, a mai spus Tăriceanu.