Ungaria este țara din Europa care vine cu vești bune. Premierul Viktor Orban a anunțat că poate începe prima etapă de relaxare a restricțiilor. Acest lucru se poate petrece odată cu vaccinarea a încă unui milion de cetățeni, a susținut premierul Viktor Orban.

„Există șanse mari să avem o vară fără restricții”, a declarat Orban pentru radioul public. El a menționat că spitalele reușesc să facă față unui val record de infecții, conform Reuters.

Potrivit premierului Orban, numărul zilnic al deceselor legate de coronavirus a fost de 213. Asta în condițiile în care în spital se află peste 10.000 de persoane.

Ungaria vrea să relaxeze restricțiile

Orban își propune să imunizeze cât mai mulți oameni cât mai repede posibil. El vrea să facă acest lucru pentru a redeschide și a porni rapid economia. Economia Ungariei a scăzut cu 5,1% anul trecut, în plină pandemie de COVID.

Până în acest moment, circa 1,5 milioane de maghiari au fost vaccinați până acum. Orban a arătat că restricțiile ar putea începe să fie relaxate odată ce numărul va crește la 2,5 milioane. Această cifră este  echivalentă cu un sfert din populație.

Premierul Viktor Orban și-a reiterat sprijinul pentru utilizarea de către Ungaria a vaccinurilor chinezești și rusești.

Partidul lui Orban, acțiune cheie la Bruxelles

Pe de altă parte, el a mai spus că Fidesz va face echipă cu partide care au aceleași idei în Italia și Polonia. Acest pas se va face pentru a reorganiza politica europeană de dreapta. Primul-ministru se va întâlni în curând cu Matteo Salvini și cu prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki și „vom planifica viitorul împreună”.

Formaţiunea politică a premierului ungar Viktor Orban a părăsit Partidul Popular European, a anunţat joi un ministru de la Budapesta, la două săptămâni după ce Fidesz a ieşit şi din grupul PPE din Parlamentul European şi după mai mulţi ani de dispute, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Este timpul să ne despărţim”, a scris pe Twitter Katalin Novak, secretar de stat pentru familie şi vicepreşedintă a Fidesz.